Avem nevoie de o grădiniţă românească la Cernăuţi

Gradinita romaneasca 2

Gradinita romaneasca 2Dragi cititori ai săptămânalului “Libertatea Cuvântului”! Dacă sunteţi tineri căsătoriţi şi aveţi marea bucurie de a avea copii de vârstă preşcolară, dacă sunteţi persoane de vârstă mijlocie sau mai în vârstă şi aveţi nepoţei şi nepoţele, sau chiar strănepoţei, dacă nu vă este indiferent viitorul lor şi, desigur, al relaţiilor domniilor voastre cu ei, nu uitaţi de marele adevăr: copiii sunt bucuria părinţilor, sunt viitorul oricărei societăţi, viitorul familiilor şi al neamului nostru de oameni ai pământului.

Mai mult chiar. De felul cum sunt educaţi depinde în mare măsură lumea de mâine în care vom fi obligaţi să trăim: va fi aceasta o lume de oameni buni, care-şi respectă strămoşii, părinţii, tradiţiile, obiceiurile, limba maternă, sau va fi o lume de mancurţi, adică de oameni care şi-au pierdut fiinţa lor naţională, sau sunt pe cale de a o pierde, înstrăinaţi unii de alţii.
Lucrul acesta depinde de fiecare dintre noi. Pentru că, după cum afirmă psihologii, scenariul vieţii ni-l creăm în copilărie. De aceea este deosebit de important să facem tot posibilul pentru a le da copiilor noştri o educaţie adecvată în limba în care ei s-au născut, precum acasă, în familie, aşa şi în societate, la grădiniţă, la şcoală. Să nu-i supunem unor grele încercări chiar din primii ani de viaţă, introducându-i într-un mediu lingvistic stresant, diferit de cel familial, înstrăinându-i de noi chiar din fragedă copilărie.
Pornind de la aceste deziderate, Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, împreună cu Liga Tineretului Român “Ju­nimea” din regiunea Cernăuţi au iniţiat o serie de demersuri către autorităţile cernăuţene în vederea deschiderii în zona centrală a oraşului a unei grădiniţe cu creşă în cadrul căreia procesul educativ să se desfăşoare în limba română. Inaugurarea unei asemenea grădiniţe va contribui la completarea contingentului de elevi al şcolilor româneşti din oraş.
Cu atât mai mult cu cât grădiniţele nu sunt doar locuri de joacă, unde părinţii îşi pot lăsa copiii în timpul cât ei se află la muncă. La grădiniţă copiii însuşesc noţiunile de bază în ceea ce priveşte scrierea, limbajul şi numerele. Aici ei sunt învăţaţi cum să respecte anumite reguli, cum să se comporte. De aici începe socializarea lor. Şi este bine ca acest proces educativ să se desfăşoare în limba română, cum e şi firesc să fie pentru binele copiilor. Or, vârsta preșcolară este un moment deosebit de important pentru dezvoltarea lor, când ei încep să devină conştienţi de lumea înconjurătoare, să manifeste curiozitate faţă de ceea ce observă sau nu cunosc și ajung să imită comportamentele celor din jur.
În virtutea acestui adevăr, vă rugăm, dragi compatrioţi, să scrieţi cereri pentru obţinerea unui loc la instituţia preşcolară cu procesul educativ în limba română pe care dorim s-o deschidem pe parcursul acestui an.
Dar pentru ca demersul nostru să aibă sorţi de izbândă e nevoie de cel puţin 80-100 de copii. Cererile pot fi depuse la Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, situat pe strada O. Kobyleanska 9, din Cernăuţi, prezentând totodată copia certifi­catului de naștere a copilului.

Vă aşteptăm cu drag.

Добавить комментарий