Puține sate din Ucraina au muzeu de arheologie. Localitatea Oprișeni din Bucovina îl are

23 09 О 2

La finele săptămânii trecute, la Oprișeni, sat între Siret și Prut și în vecinătatea Codrilor Cosminului, a fost marcată o aniversare jubiliară – 20 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman”. Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a satului, atestată pentru prima dată într-un document scris în cancelaria domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun, la 1418. Aici, la Oprișeni, Alexandru cel Bun este considerat ctitor al localității și în planurile de viitor există intenția de a-i ridica un bust. Evident că istoria  Oprișeniului începe cu mult mai devreme. Dovadă sunt obiectele arheologice descoperite pe teritoriul satului.  De altfel, săpăturile arheologice au fost efectuate de profesorul de istorie Nicolae Bodnariuc, cel care a înființat și muzeul.

Muzeul din Oprișeni este, de asemenea, unul din puținele instituții muzeale din ținutul nostru care poartă numele unei personalități marcante. Maximilian Hacman, în cinstea căruia a fost numit muzeul, a fost jurist și activist public din a doua  jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX. Crezul său au idealurile naționale, de la care, după cum menționa scriitorul Dumitru Covalciuc, un alt fiu eminent al satului, „nu avea să se abată nici în cele mai dramatice momente din viață”.

23 09 О 1

La evenimentul sărbătoririi jubileului de 20 de ani al Muzeului „Maximilian Hacman” din Orpișeni au participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, Dan Constantin, ministru plenipotențiar la aceiași instituție consulară,  Grigori Vanzureak, primarul Comunității Teritoriale Hliboca, din care face parte și satul Oprișeni, Nicolae Popovici, starostele de Oprișeni, oaspeți din România, activiști ai vieții culturale din ținutul nostru bucovinean. Pentru contribuția la dezvoltarea activității muzeografice în satul au fost menționați cu diplome Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, poet, Nicolae Șapcă, redactorul-șef al „Monitorului Bucovinean”, poet, profesorul Ion Pahon, primarul Grigore Vanzureac și starostele satului Nicolae Popovici, precum și Mykola Karliiciuk, fost șef al Administrației Raionale Hliboca.

23 09 О 3

Sărbătoarea de la Oprișeni a fost încununată cu cântecele Ansamblului folcloric „Tălăncuța”, condus de profesoara Veronica Velico, cântece din zestrea spirituală a localității.

25 09 F 1 a

23 09 О 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий