Radu Bercea, istoria unui destin

pictorul-si-graficianul-radu-bercea_10240682

Astăzi își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare artistul român Radu Bercea, un renumit pictorul și fostul deținut politic originar din regiunea Cernăuți.

Artist român s-a născut la 29 august 1939 în satul Cuciurul Mare din apropierea orașului Cernăuți. Părinții săi au fost Eugenia și Teofil.

A plecat în România la vârsta de un an. A studiat la Școala de Arte Plastice și Decorative „Octavian Bancilă” din Iași.

În timpul regimului comunist, la vârsta de 19 ani (30 aprilie 1959), pentru fraza spusă față de colegii săi, precum că rușii nu au venit să-i elibereze, ci să-i ocupe, el a primit 20 de ani de închisoare și 10 ani deprivare de drepturi civile.

În timpul detenției în lagărele de exterminare a cunoscut o serie de personalități ale intelectualității române, așa cum ar fi Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru Ivasiuc, arhitectul Crașoveanu. A fost amnistiat prin decretul din primăvara anului 1964, impus de organismele internaționale ale Dreptului Omului și ONU.

Familia nu știa nimic despre el. În anul 1964, prin intervenția organismelor internaționale în domeniul drepturilor omului și ONU, Radu Bercea a fost eliberat.

Radu Bercea a fost declarat cetățean de onoare al Rio Negro (Statul Parana, Brazilia), Port Marly (Paris, Franța), Ostrița (regiunea Cernăuți) și al Gurii Humorului (județul Suceava, România).

Добавить комментарий