Ramstein: problema livrării către Ucraina a tancurilor germane „Leopard 2” a rămas nesoluționată

20 01 2023 Ф 3


Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că aliații occidentali încă n-au căzut de acord să furnizeze Ucrainei principalele tancuri de luptă „Leopard 2” la întâlnirea Ramstein, dar el a instruit ministerul său să se pregătească pentru „ziua care poate veni”.

Boris Pistorius a declarat despre aceasta pe marginea întâlnirii de vineri, scrie „Evropeiska pravda” cu referire la FAZ. „Nu există o opinie unanimă”, a spus Pistorius despre negocierile privind furnizarea de tancuri către Ucraina. Potrivit acestuia, impresia că Germania blochează o astfel de decizie este greșită. „Există argumente puternice în favoarea livrării, există argumente puternice împotriva acesteia”, a spus ministrul german al apărării, adăugând că încă nu poate spune care va fi decizia și când va fi luată. În același timp, el a precizat că Germania se pregătește să fie gata să furnizeze tancurile „Leopard 2” cât mai curând posibil dacă se ia o decizie în favoarea livrării. Din acest motiv, potrivit lui, el a emis un ordin de verificare corespunzătoare chiar în prima zi a mandatului său pentru a stabili ce stocuri de tancuri aveau Bundeswehr și industria. Accentul principal al inspecției va fi pe disponibilitatea și numărul de tancuri, precum și pe compatibilitatea acestora cu tancurile și armele care pot fi furnizate Ucrainei de către alte țări. Toate acestea vor servi drept pregătire pentru ziua „care poate veni”, a spus Pistorius.

În ceea ce privește Polonia, Pistorius a menționat că partenerii înarmați cu tancuri „Leopard” pot antrena liber soldați ucraineni să le folosească. Pistorius nu a vrut să răspundă la întrebarea dacă Germania va acorda Poloniei și altor state o licență de export de tancuri de fabricație germană. Potrivit ministrului apărării, această decizie îi revine cancelarului Scholz.

Reamintim, Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a sugerat că Varșovia ar putea transfera o companie de tancuri de fabricație germană în Ucraina fără acordul Berlinului, dacă așteaptă prea mult pentru aprobare. Între timp, guvernul german a asigurat că furnizarea de tancuri „Leopard” către Ucraina nu a fost niciodată legată de furnizarea de tancuri „Abrams” de către Statele Unite. Anterior, presa a scris: Cancelarul german, Olaf Scholz, într-o conversație telefonică cu Președintele american, Joe Biden, a înaintat o condiție pentru furnizarea de tancuri germane „Leopard 2” către Ucraina — dacă Washingtonul decide să-și aprovizioneze și tancurile „Abrams”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий