Publicația „The Telegraph” relatează despre istoriile ucrainenilor în vârstă care au fost deportați cu forța în Rusia. O anchetă a ziarului britanic descrie „umilința și abuzurile” suferite de ucrainenii în vârstă și bolnavi care au fost deportați cu forța în Rusia.
Publicațiile occidentale își informează zilnic cititorii că în teritoriile ocupate ale Ucrainei au loc încălcări masive ale drepturilor omului, noi anchete dezvăluind torturi, execuții și răpiri în masă de adulți și copii. Cu toate acestea, există o categorie a populației care se bucură de mai puțină atenție din partea mass-media – persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, care s-au trezit cele mai lipsite de drepturi și neputincioase în a rezista abuzurilor și deportărilor forțate, efectuate de ruși.
Investigația ziarului britanic „The Telegraph”, consacrată acestei categorii vulnerabile de ucraineni, descrie „umilința și abuzurile” suferite de bătrânii și bolnavii care au fost duși cu forța în Rusia și plasați în centre de îngrijire rusești, unde „nu există nimic uman”. „Ucraineni în vârstă și vulnerabili au fost duși în Rusia, deposedați de cetățenie, forțați să doneze sânge și lăsați în agonie din cauza unor proceduri medicale eșuate”, scrie Verity Bowman, autoarea anchetei, în tweet-ul său. Jurnalista britanică a discutat cu ucraineni în vârstă și persoane cu dizabilități, cu rudele lor care i-au salvat din captivitatea rusă și cu voluntari. Unul dintre interlocutorii ei a fost Oleg Andreev, în vârstă de 65 de ani, paralizat, care a fost luat de ocupanții ruși din satul său din estul Ucrainei. Potrivit lui Andreev, el a fost găsit într-o casă care arsese în urma unui bombardament, alături de cadavrul mamei sale, care fusese ucisă în bombardament.
El a fost dus de militarii ruși la internatul din Makiivka din regiunea ocupată Donețk, după ce, în prealabil, i-au furat căruciorul de invalid, în care se aflau pașaportul și alte documente importante ale sale. Potrivit acestuia, personalul instituției „l-a tratat cu dispreț” și nu i-a acordat îngrijiri medicale și nici nu i-a permis să o contacteze pe fiica sa pentru a o informa că este în viață și unde se află. Andreev a spus că, atunci când a stat întins pe pragul apartamentului său timp de mai multe ore în frig, i-au înghețat degetele de la picioare, dar medicii au refuzat să-l trateze, și doar când durerea a devenit insuportabilă, medicul i-a amputat o parte din picior. Dar a făcut-o în așa fel încât oasele sale au rămas goale din cauza procedurii nereușite”. Singurul său medicament a fost un verdele briliant și nu i s-au administrat analgezice. Potrivit lui Andreev, personalul i-a luat, de asemenea, 70 la sută din pensie. Un alt pacient, Igor, în vârstă de 61 de ani, a primit medicamente pentru radiculită, după care a încetat să mai meargă și a murit la scurt timp după aceea, a declarat Andreev.
Fiica sa a reușit să-l mute pe Andreev din Makiivka doar cu ajutorul unei organizații caritabile ucrainene, ai cărei voluntari salvează ucraineni din zona de război, din teritoriile ocupate și pe cei care au fost deportați cu forța în Rusia. Nelli Isaieva, coordonatoarea evacuării persoanelor deportate cu forța, a povestit ziarului britanic multe alte povești despre persoane în vârstă sau persoane care nu se puteau deplasa independent și care au fost întoarse în Ucraina. Articolul respectiv din „The Telegraph” a fost difuzat de „Vocea Americii”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com