Realizaţi-vă dreptul la protecţia socială!

Participarea benevolă la sistemul general obligatoriu de stat de asigurare socială le va permite cetăţenilor să aibă vechimea de muncă necesară şi să-şi mărească pensia.

Mulţi cetăţeni, din păcate, nu înţeleg just esenţa reformei pensiilor, care a avut loc în Ucraina: pensia nu este un ajutor sau un cadou din partea statului, ci rezultatul individual al muncii în decursul anilor al fiecăruia.

De obicei, omul de rând în decursul activităţii sale de muncă nu întotdeauna îşi aminteşte de economiile pentru bătrâneţe. Iată de ce cel mai des se adresează  Fondului de pensii al Ucrainei persoanele, care pentru obţinerea pensiei nu le ajunge vechimea necesară de muncă. Pensia de vârstă se acordă cu condiţia că persoana respectivă are o vechime de muncă nu mai mică de 15 ani.

Statul asigură realizarea dreptului constituţional la protecţia socială, inclusiv la asigurarea cu pensii pe calea participării benevole la sistemul general obligatoriu de stat de asigurare socială, care le permite cetăţenilor să obţină dreptul la pensie, la fel ca şi persoanele, pentru care participarea la asigurările cu pensii este obligatorie.

De această posibilitate se pot folosi membrii gospodăriilor de fermier sau celor individuale pentru a obţine vechimea de muncă necesară. În momentul de faţă în regiunea noastră sunt circa 180 mii de gospodării individuale, în care muncesc circa 360 de persoane. Antrenarea lor la sistemul general obligatoriu de asigurări sociale le va permite să dispună de vechimea de muncă necesară şi să-şi mărească pensia. Banii vărsaţi de ei în bugetul Fondului de pensii al Ucrainei vor fi folosiţi la plătirea şi majorarea pensiei.

La sistemul general obligatoriu de asigurări sociale pot participa persoanele, care au atins vârsta de 16 ani şi nu ţin de cercul persoanelor, care sunt supuse asigurării cu pensii general obligatorie de stat. Pentru aceasta ele trebuie să încheie acorduri privind participarea benevolă la sistemul general obligatoriu de asigurări sociale şi să depună cereri la Serviciul fiscal de stat.

Lilia LELIUH,

şefa Direcţiei încasări, pronosticări a plăţilor, evidenţa persoanelor asigurate şi activităţi de control a Filialei Fondului de pensii al Ucrainei în regiunea Cernăuţi

Добавить комментарий