Recomandă psihologul. Cearta în cuplu – cum poate fi aplanată

000 Acum Cearta

Comunicarea constructivă rămâne soluția pentru orice conflict, deci şi pentru neînţelegerile care apar în cuplu. Anumite tehnici pot ajuta la prevenirea escaladării certurilor și pot facilita rezolvarea conflictelor.

Chiar dacă dezacordurile și certurile sunt inevitabile în relațiile de cuplu, este esențial să le gestionăm printr-o comunicare constructivă pentru a evita o despărţire sau un divorţ. Iată în ce moduri poţi aplana conflictele care apar în cuplu.

* Luaţi o pauză.   Când aveţi o ceartă aprinsă, psihoterapeuţii de cuplu recomandă ca fiecare partener să se detaşeze puţin, să pună pe pauză discuţia şi să respire adânc. Evitați amândoi să reacționați impulsiv și nu strigaţi unul la altul. Este important să aveți o stare de spirit calmă pentru a putea vorbi cu claritate.

* Evită să ridici tonul.  Agresivitatea și furia pot înrăutăți lucrurile, chiar şi agresivitatea verbală. Aşteptaţi puţin să vă liniştiţi, apoi reluaţi discuţia. Numai aşa veţi putea să rezolvați neînţelegerile printr-o comunicare eficientă. Ridicarea vocii pentru a-l domina pe celălalt nu face decât să înrăutățească situația.

* Ascultă-ţi partenerul cu răbdare.  Atunci când îţi asculţi activ și cu răbdare partenerul ai toate şansele să pui capăt rapid unei dispute. Comunicarea empatică ajută la gestionarea eficientă a certurilor, iar înţelegerea punctului de vedere al celeilalte persoane ajută la rezolvarea conflictului.

* Arată-i acceptare. Validarea opiniilor și preocupărilor celuilalt îl face să se simtă înțeles și apreciat pentru cine este. Această abordare implică demonstrarea empatiei și înțelegerea comportamentului acestuia.

* Caută soluţii pentru problemele apărute. Încearcă să faci tot posibilul pentru a rezolva problemele care apar în relaţia voastră. Tendinţa de a căuta soluţii în locul celei de a arunca vina în braţele celuilalt vă poate ajuta foarte mult. Redirecționează conversația de la nemulțumiri şi reproşuri la căutarea unor modalități de a vă înţelege mai bine. (Click! Pentru femei)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий