Remedii naturiste. Ceai de păpădie: ce beneficii are şi cum se prepară

000 Acum ceai de păpădie

Destul de puțin popular, poate și din cauza gustului amărui cam neplăcut, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide, dar și în vitamine și minerale: vitamina A, E, K, C și vitamine din complexul B. Păpădia este recunoscută pentru florile sale galbene, folosită în medicina tradițională de secole pentru diversele sale beneficii pentru sănătate. Bogată în nutrienți, păpădia poate fi consumată ca atare, în salate, dar și sub formă de ceai.

Ajută la menţinerea greutăţii corporale.  Ceaiul de păpădie contribuie la eliminarea deșeurilor din organism, odată cu tot excesul de apă. Pe de o parte, ficatul și rinichii vor funcționa la cote maxime și vei evita îmbolnăvirea acestora. Pe de altă parte, va ajuta să slăbești încet și sigur, scăpând de balonare, atenuând celulita și grăsimea abdominală.

Desigur, ceaiul nu face minuni, nu poate acționa singur, ci împreună cu o alimentație corespunzătoare și suficientă mișcare. O alimentație bazată pe legume crude ori gătite, carne slabă fiartă ori la cuptor sau grătar, fructe proaspete, puțin ulei de măsline, alături de cereale integrale și diverse nuci ori semințe  ajută să fii mai sănătos și la menţinerea greutăţii corporale.

Contribuie la tratarea problemelor pielii.  Păpădia elimină toxinele și de la nivelul pielii, acționând ca un antiseptic și antiinflamator. Se poate trata acneea în forme ușoare, punctele negre sau roșeața, infecțiile fungice ușoare, iritațiile și eczemele. Ceaiul de păpădie este recomandat de unii medici și pentru pacienții cu psoriazis sau dermatită seboreică, pentru calmarea simptomelor neplăcute. Având proprietăți antiinflamatoare, păpădia poate preveni îmbolnăvirea, în general, întrucât se știe că multe boli apar ca o consecință a procesului inflamator din organism.

De folos în constipație și indigestie.  La nivel digestiv, o cană cu ceai de păpădie combate constipația, calmează gastrita și poate fi de folos în indigestie sau în toxiinfecțiile alimentare. Păpădia sub formă de ceai mărește secreția biliară, reglează tranzitul intestinal și dezechilibrele în ceea ce privește pofta de mâncare.

Poate reduce colesterolul.  Ceaiul de păpădie poate, de asemenea, să reducă nivelul de colesterol din sânge. Un studiu mai vechi a arătat cum ceaiul de păpădie are proprietatea de a reduce colesterolul rău (colesterol LDL) din sânge, precum și trigliceridele, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grăsimilor.

Alte potențiale beneficii ale ceaiului de păpădie se remarcă la nivel cardiovascular: * îmbunătățește circulația sângelui;  * ameliorează varicele și hemoroizii;  * reduce glicemia; * crește diureza.

Cum se prepară ceaiul de păpădie. Nu are sens să cumperi păpădii pentru ceai în timpul sezonului, dacă ele cresc în propria grădină. Atât timp cât ești sigur că păpădiile nu sunt tratate cu substanțe toxice, se pot folosi fără probleme. Se spală bine păpădiile după ce le culegi și se lasă 15-20 de minute într-un vas cu apă. Apoi se pot folosi pentru a prepara ceai.

Dacă ai de gând să folosești rădăcinile păpădiilor, spală-le bine, taie-le mărunt și apoi pune-le într-o tavă pe care o vei ține la cuptor, la 180 de grade, timp de 2 ore. Vei folosi apoi câte 1-2 lingurițe de rădăcină pentru o ceașcă de ceai.

Infuzia se face din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură de frunze în 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 5, maxim 10 minute, apoi se strecoară. Se pot bea până la două căni de ceai de păpădie pe zi. Unele persoane preferă să fiarbă toată păpădia pentru a prepara ceai, în timp ce altele folosesc numai rădăcinile, dar, indiferent de modul în care preferi să folosești planta pentru ceai, beneficiile sunt cam aceleași.

Reacții adverse. În general, ceaiul de păpădie nu are reacții adverse, această plantă fiind una sigură pentru consum. Există, însă, și excepții, uneori acest ceai cauzând reacții alergice. Păpădia poate cauza și dermatită de contact, la persoanele care au sensibilitate din acest punct de vedere. Ceaiul de păpădie poate interacționa cu unele medicamente, printre care diureticele sau antibioticele. De aceea, e indicat să se consulte medicul cu privire la ceaiurile consumate.

Contraindicaţii. Siguranța ceaiului de păpădie în timpul sarcinii sau alăptării nu este pe deplin stabilită. Deoarece nu există suficiente studii care să ateste siguranța absolută, este recomandabil să se evite consumul de ceai de păpădie în aceste perioade sau să se ceară înainte sfatul medicului.

Dacă ai alergie la plante precum cicoarea, coada-șoricelului sau alte plante, este posibil să ai și o reacție alergică la ceaiul de păpădie, deci e mai bine să-l eviți.

Deoarece ceaiul de păpădie poate stimula producția de bilă, ar putea fi contraindicat pentru persoanele cu calculi biliari sau alte afecțiuni ale vezicii biliare. În aceste cazuri se recomandă să se consulte medicul curant. (DOC.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий