Nucul este un dar neprețuit al naturii. Nucile nu sunt singurele părți utile și medicinale ale arborelui de nuc. Foarte utile sunt și frunzele sale. Frunzele de nuc pot fi culese proaspete pentru o perioadă lungă de timp pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în iunie, proprietățile vindecătoare ale frunzelor de nuc sunt cele mai pronunțate. Se pot folosi frunzele de nuc pentru aplicare internă şi externă, sub formă de comprese sau ceai.
Ceaiul din frunze de nuc are proprietăți antiinflamatorii și acționează împotriva infecțiilor fungice și bacteriene persistente. De asemenea, ceaiul este util atunci când vine vorba de tratarea inflamației pielii, a tractului gastrointestinal și a acneei.
Frunzele de nuc sunt utilizate pe scară largă în medicina populară extern, fierte sub formă de terci – pentru comprese ca agent astringent și antiseptic pentru scrofulă, eczeme, răni, pentru aplicare în hemoroizi etc. Împotriva acelorași boli se recomandă și băi din decoctul frunzelor, precum și pacienților cu rahitism, gută, cruste cutanate etc.
Frunzele de nuc conțin până la 3% inozitol, până la 7% minerale, până la 5% taninuri, acizi galic și elagic liber, până la 0,03% ulei esențial, o substanță amară (se presupune că are o acțiune asemănătoare vitaminei K).
Reţete cu frunze de nuc
Pentru ateroscleroză: se pune 1 lingură de frunze de nuc uscate în 250 ml de apă clocotită, se infuzează timp de 1 oră, se strecoară. Se bea 1/3 cană de ceai de trei ori pe zi înainte de mese.
În caz de inflamație a tractului gastrointestinal: se pune 1 lingură de frunze de nuc uscate în 0,5 litri de apă clocotită. Se abureşte și se strecoară. Se bea decoctul pe tot parcursul zilei, încălzindu-l de fiecare dată.
Pentru angină, inflamație a gingiilor: se toarnă apă clocotită (250 ml) peste 1 lingură de frunze. Se abureşte și se strecoară. Se ia 1 lingură de decoct de 3 ori pe zi. În plus, se clăteşte gâtul și cavitatea bucală cu decoct, ținând lichidul în gură timp de cel puțin 1 minut.
Pentru diabet: 250 ml de apă fierbinte se toarnă peste 1 lingură de frunze de nuc, se lasă să fiarbă 15-20 de minute. Se răcește și se strecoară amestecul. Se ia cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.
Pentru boli de piele: 5 linguri de frunze de nuc se pun în 0,5 l apă clocotită, se lasă să fiarbă 10-15 minute la foc lent. Se răcește și se strecoară. Lichidul se foloseşte pentru comprese și frecări.
Atenție: ca și în cazul tuturor metodelor populare de tratament, înainte de a începe o procedură, se recomandă să se consulte un medic sau dermatolog despre posibilele contraindicații. (Pergamentul Speranţei)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com