Sfaturi pentru părinţi. Şase cauze pentru care copilul nu te ascultă

0000 Acum copilul nu ascultă

Mulți părinți, ajunși deseori la capătul puterilor și la limita răbdării, își pun întrebarea de ce nu îi ascultă copilul. Au greșit ei oare cu ceva? Sunt şase motive pentru care un copil s-ar putea să nu asculte părinţii.

  1. Necesităţile nu îi sunt îndeplinite (îi este foame, este obosit etc.). Dacă copilul nu obține lucrurile vitale de care are nevoie, va începe să nu-și mai îndeplinească responsabilitățile, pentru că la acel moment, pentru el este important un alt lucru. S-ar putea ca pur și simplu să fie obosit, să vrea să doarmă, să îi fie foame sau să vrea să ia o mica gustare. Sau poate că nu are suficientă atenție din partea părinţilor. Acestea sunt doar câteva din necesitățile copilului care ar putea să îl motiveze să nu asculte părinţii.
  2. Incapacitatea părinților de a reacționa corect la emoțiile copiilor. Dacă părinții reacționează incorect la emoțiile copiilor, înseamnă că aceștia nu îi acceptă emoțiile. Neglijând acest aspect, copilul nu va face decât să îți demonstreze în nenumărate ori că emotivitatea sa trebuie luată în calcul.
  3. Teama de necunoscut. Copilul nu este încrezut dacă nu știe ce îl așteaptă și nu cunoaște ce va urma. Planificarea îi oferă copilului încredere și liniște, pentru că atunci când știe la ce să se aștepte, se simte protejat de necunoscut.
  4. Așteptările prea mari ale părinților. S-ar putea ca părinţii să ceară prea mult de la el, mai mult decât el poate de fapt.
  5. Părinții ridică vocea. După ce părinţii vor striga la el, copilul va spune că a înțeles tot, însă, de fapt, nu a înțeles nimic, deoarece în acel moment se gândea cum să evite pedeapsa. Mai mult decât atât, strigătele îl vor neliniști sau speria, iar mesajul pe care-l vor transmite părinţii va fi imperceptibil pentru el.
  6. Sâcâiala permanentă. „Nu călca acolo”, „Stai pe loc”, „Pune lucrul ăsta la loc” etc. La un moment dat, copilul obosește de prea multe indicații și le va percepe ca pe un fundal. (Odoraş)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий