Ucraina: Reuniune convocată de urgenţă după apariţia unui video propagandistic despre pretinsa anexare a unor teritorii de către România

646x404

Anatoli Matios, procurorul militar şef al Ucrainei, a dat asigurări, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va solicita o reuniune de urgenţă la cel mai înalt nivel, declarându-se îngrijorat de conţinutul unui video propagandistic, difuzat pe Youtube zilele trecute, în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, imediat după ce Rusia ar ataca Ucraina, informează Agerpres.

Clipul propagandistic „dezvăluie”, pe fondul melodic apocaliptic al fragmentului „Oh Fortuna” din opera „Carmina Burana”, un „plan diabolic”  ce pare a fi ticluit în secret de către duşmani ai Ucrainei. Intitulată „Războiul româno-ucrainean din 2022”, înregistrarea de șapte minute a fost postată pe YouTube pe data de 26 mai, devenind virală după ce mai multe publicaţii ucrainene au preluat declaraţiile lui Anatoli Matios.

Mesajul provocator al clipului speculează în jurul unei situaţii ipotetice în care Rusia ar declanşa un război de anvergură în estul şi sudul Ucrainei, ceea ce ar oferi autorităţilor române o „nesperată oportunitate” de a-şi „recupera teritoriile istorice din Bucovina”. Înregistrarea mai prezintă o „cronologie” a acţiunilor militare întreprinse de Moscova, precum şi poziţionările strategice ale unităţilor armatei române, iar autorul video-ului încheie cu imaginea steagului românesc, fluturând triumfător, de data aceasta pe un fond melodic al cântecului „Cernăuţiul meu drag” în interpretarea lui Grigore Gherman.

Imaginile, precum şi logica mesajului, de o calitate îndoielnică, tipice miilor de clipuri toxice prizate cu nesaţ de adepţii teoriilor conspiraţiei, nu par să-i fi inspirat niciun dubiu lui Anatoli Matios.

„Chiar şi „ierbivorele” ar putea să devină „prădători”, dacă nu ne apăram statul. Vă informez — chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelese, dar neidentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, al Statului Major General, al Serviciului militar de informaţi, al Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale”, a declarat tranşant oficialul într-o postare pe Facebook, adăugând că „Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) — Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el”, citează Agerpres.

Comentatori citaţi de presa ucraineană, interpretează acest clip provocator ca fiind o nouă tentativă scornită de Moscova, în scopul de a tensiona relaţiile româno-ucrainene.

Aceştia mai reamintesc că România, în calitate de membru UE şi NATO, nu poate să nutrească planuri agresive împotriva Ucrainei, ei fiind încredinţaţi că video-ul nu a fost realizat în România, ci în Rusia.

Totuşi, se pare că nu este vorba decât despre „o simplă fantezie”. În descrierea postării de pe Youtube, autorul înregistrării notează în limba engleză că „acest video reprezintă un prolog pentru un e-book în curs de apariţie”. „Scriitorul” este de fapt un „simplu Youtuber român”, aşa cum el însuşi se declară, numele său fiind Dan Ionescu sau „Dan Magicul”, potrivit paginii sale de Facebook.

Uimit, dar şi amuzat de succesul postării sale de pe Youtube, care se pare că a declanşat o adevărată dezbatere la cel mai înalt nivel în Ucraina, acesta ironizează în numeroasele comentarii stârnite de înregistrare, că se consideră: „un trol mai bun decât Trump, dat fiind că clipul meu a fost luat în serios de ucraineni”.

Sursa: adevarul.ro

Добавить комментарий