Viermele merilor este un fluture nu prea mare de culoare gri, care nu întotdeauna poate fi observat în livadă. Ziua aceşti fluturi nu zboară – se ascund în iarbă sau în partea de sud a tulpinii pomului. După ce soarele apune ei încep să zboare. În această perioadă ei depun ouă din care ies larve.
Viermele merilor are o arie largă de răspândire. El dăunează merii, perii, gutuii şi uneori zarzării, piersicii şi prunii. Întinderea aripelor acestor dăunători este de 18-22 mm. Ei iernează în stadiul de viermi. Primăvara, în perioada desfacerii mugurilor şi înfloririi, viermii fac gogoaşe. După două săptămâni apar fluturii. Prima generaţie începe să zboare când suma temperaturilor eficiente este de 15-17 grade de căldură, adică atunci când înfloreşte salcâmul. Fluturii de prima generaţie zboară timp de două luni, depunând ouăle pe frunze, mlădiţe şi fructe. Dezvoltarea embrionului durează şapte zile. Când suma temperaturilor eficiente este de 23 grade, aproximativ la 17 zile după înflorirea merilor de soiuri târzii, viermii se mută în fructe.
Ce metode de luptă împotriva acestui dăunător sunt mai eficiente? În primele 23 de zile de la apariţia viermilor se recomandă stropirea pomilor cu pesticidele Lufox — câte 10 ml la 10 l de apă; Match – câte 8 ml la 5 l de apă. Următoarele operaţii agrochimice de acest fel sunt înfăptuite la fiecare 12-16 zile.
La începutul lui iulie o parte din viermi ies din fructe şi se ascund în locuri ferite, iar cealaltă parte rămâne să ierneze în gogoaşe. Peste 12-16 zile începe zborul fluturilor de generaţia a doua sau ceva mai devreme decât se termină zborul fluturilor de prima generaţie. De aceea în decursul verii are loc întregul ciclu de viaţă al acestui dăunător.
Tratarea pomilor se efectuează analogic ca în primul caz. O condiţie importantă de care depinde eficienţa operaţiilor agrochimice în livadă este rânduirea justă a pesticidelor. Aceasta permite ca la dăunători să nu se formeze imunitate împotriva insecticidelor. De asemenea, trebuie respectat termenul de acţiune al pesticidelor. Le amintim pomicultorilor că în timpul folosirii pesticidelor, ei trebuie să respecte regulile de securitate.
Paralel cu metodele chimice de luptă împotriva viermilor merilor, sunt folosite metode şi mai eficiente – cele biologice, adică a insectelor, mai ales în perioada depunerii ouălor. De înmulţirea şi realizarea insectelor împotriva viermilor se preocupă laboratoarele biologice.
L. MORAR, specialist principal la Secţia proceduri fitosanitare a Laboratorului de stat fitosanitar în raionul Herţa