Bucureștiul a declasificat oficial nomenclatorul general al livrărilor militare către Ucraina. Lista include transportoare blindate pentru trupe TAB-71, sisteme de rachete cu lansare multiplă APR-40 și multe altele.
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a declarat că țara sa a furnizat Ucrainei obuziere, obuze de 122 mm și 152 mm, lansatoare de grenade, mitraliere DSK, transportoare blindate de trupe TAB-71 și lansatoare de rachete multiple APR-40, precum și „multe alte lucruri”. Cu toate acestea, lista nu include niciun tanc T-72 sau avion de vânătoare Mig-29, pe care România le avea în depozit la începutul lunii februarie 2022 și pe care nu le-a folosit.
Defense Express a precizat că armata română a scos din uz T-72 în 2005 din cauza lipsei obuzelor condiționate de calibru 125 mm și a „înțelegerii deosebite a standardelor militare NATO” de către armata română, care prevăd unificarea flotei de echipamente și armament. Colegii de la Defence Romania scriau într-una din publicațiile lor că în mai 2022, România avea în depozit până la 30 de tancuri T-72. Dintre acestea, doar cinci puteau fi folosite ca vehicule de antrenament, iar restul erau folosite pentru piese de schimb.
Aceeași soartă au avut-o și 18 avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Române, care au fost radiate în 2003. Motivul acestei decizii a fost acela că Forțele Aeriene Române nu dispuneau de armament adecvat pentru aceste avioane de luptă, iar perioada de revizie expirase. S-a dovedit că singurul MiG-29 Sniper modernizat în cooperare cu Elbit Systems a ajuns într-un muzeu.
Interesant este că Defese România a precizat că la sfârșitul lunii martie 2022, avioanele de vânătoare MiG-29 românești se aflau încă în depozite și ar fi putut fi transferate în Ucraina. Publicația nu a comentat motivele care au stat la baza acestei decizii.
Recapitulând, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este gata să discute despre trimiterea sistemului de rachete Patriot în Ucraina. De asemenea, Ministerul german al Apărării a promis că va achiziționa trei sisteme pentru Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com