Românul Ionel Nicolae Romanescu – „cel mai tânăr zburător din lume”

14 aprilie 1895, s-a născut aviatorul Ionel Nicolae Romanescu, cel supranumit de Nicolae Iorga “Copilul viteaz al României”

La 1 noiembrie 1918, într-o luptă aeriană din ultimele zile ale Primului Război Mondial, a murit eroic aviatorul român Ionel Nicolae Romanescu.

Ionel Nicolae Romanescu s-a născut la 14 aprilie 1895, în localitatea Liege din Belgia. A rămas în istorie cu celebrul zbor cu planorul din 1908, la Craiova, aparat construit sub supravegherea profesorului de mecanică, Henri Auguste. A fost primul zbor planat în România cu un om la bord într-un aparat mai greu decât aerul și fără motor. Astfel, Ionel Nicolae Romanescu a primit titlul pentru cel mai tânăr zburător din lume din partea Federației aeronautice din Paris. În 1911, la doar 16 ani, construiește un planor demontabil, cu care face mai multe încercări de zbor în stațiunea Eforie Sud și înființează o școală particulară de planoriști.

Ionel Nicolae Romanescu se înrolează în armată ca pilot și participă la Primul Război Mondial. În 1917-1918 se refugiază la Odesa, unde a continuat cursurile de zbor. În 1918 pleacă în Franţa, unde învaţă la câteva scoli de pilotaj de război. La 1 noiembrie 1918 moare eroic în regiunea Sissonne-Rethel din nordul Franţei, în timpul unei lupte aeriene. A primit post-mortem medalia Ordinul Virtutea Militară şi Crucea de Război.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий