Rugă de pace la Sărbătoarea Mărţişorului cernăuţean

0IMG_3869

0IMG_3869Luna Mărţişorului aduce pe aripile ei una dintre cele mai frumoase sărbători ale poporului român, marcată pe larg şi de către comunitatea românească din Ucraina – Sărbătoarea Mărţişorului. În prima zi a lunii martie, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a organizat cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Mărţişor-2015”.
Sala Palatului Academic din Cernăuţi unde s-a desfăşurat ediţia jubiliară a Festivalului internaţional de folclor „Măr­ţişor-2015” a fost arhiplină. Actuala ediţie a acestui festival, a fost inaugurată de către preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Emi­nescu” din regiunea Cernăuţi, domnul Vasile Bâcu, printr-un minut de reculegere în memoria tinerilor decedaţi în Estul Ucrainei. Apoi ca o rugă către ceruri, o rugă de pace şi linişte sufletească, au răsunat inestimabilele cântece interpretate de Corul popular „Dragoş Vodă”, condus de domnul Dumitru Caulea, de interpreţii de folclor din întreaga regiune.
În cadrul Festivalului românii din regiunea Cernăuţi, prezenţi la sărbătoarea Mărţişorului, au colectat bani pentru tinerii care au fost răniţi în estul ţării de gloanţele separatiştilor pro-ruşi. O dovadă în plus a faptului că Bucovina a fost întotdeauna un meleag al convieţuirii paşnice a tuturor etniilor, la ediţia jubiliară a Mărţişorului, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale în frunte cu domnul Oleksandr Fişciuk, guvernatorul regiunii Cernăuţi, care a transmis un mesaj de mulţumire prin instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi statului român şi poporului român, în general, pentru susţinere pe calea integrării europene şi colaborarea fructuoasă privind implementarea proiectelor transfrontaliere ucraineano-române. Oleksandr Fişciuk, guvernatorul regiunii Cernăuţi, printre altele a amintit despre frumoasa tradiţie care se păstrează la români de a agăţa pe un pom fructifer acele mărţişoare şi, în acelaşi timp, să ne gândim la unele dorinţe. „Cred că cea mai mare dorinţă a noastră, a tuturora, e să fie pace în Ucraina”, a spus domnul Fişciuk, invitându-i pe ce-i prezenţi în sală să procedeze la fel atunci când vor agăţa acele mărţişoare pe ramurile pomilor. O dorinţă asemănătoare a fost exprimată şi de domnul Mihail Gherman, reprezentant al Consiliului Regional Cernăuţi. Cu un gând sincer şi curat, a venit la această sărbătoare a românilor din regiunea Cernăuţi şi doamna Eleonora Moldovan, 0IMG_3858Consul General al României la Cernăuţi, care a menţionat că statul român este alături de poporul ucrainean în aceste clipe grele, dorindu-ne să trecem cu bine peste aceste probleme şi să ne rugăm cu toţii ca dorinţa de pace să devină o realitate în Ucraina. Doamna Eleonora Moldovan a oferit organizatorilor pentru luptătorii din Estul Ucrainei mărţişoare aduse cu drag din România. Şi tot cu drag au fost înmânate artiştilor amatori şi spectatorilor mărţişoare oferite din partea Con­su­latului Ge­neral al României la Cer­nă­uţi.
Noi, am vrea să amintim că Sărbă­toarea Măr­ţişorului a reaprins în sufletele oamenilor speranţa că, odată cu reînvierea naturii şi sosirea primăverii, pe meleagurile noastre, în Ucraina, va fi restabilită liniştea şi pacea, dorinţe la care visează milioane de oameni din ţară şi din întreaga lume.

Fotografii de Nicolae HAUCA

Добавить комментарий