Rusia a furat din Ucraina cereale în valoare de cel puțin un miliard de dolari

3 12 2022 F 6

Cerealele au fost adunate pe teritoriul ocupat temporar și scos ilegal din Ucraina, scrie publicația Bloomberg. Această concluzie a fost făcută datorită unui studiu care a utilizat imagini din satelit ale Programului NASA pentru securitate alimentară și agricultură.  Potrivit NASA Harvest,  aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate din zonele ocupate temporar. Aproximativ 88 la sută din culturile de toamnă în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce suprafețele nerecoltate s-au aflat în mare parte pe linia frontului.

Ucraina este un mare exportator de grâu, iar blocarea porturilor sale după invazia rusă a dus la creșterea prețurilor, făcând posibil ca contrabanda de cereale să fie mai profitabilă. Permiterea Ucrainei să reia exporturile a contribuit la scăderea prețurilor la cereale, dar acestea rămân în continuare ridicate din punct de vedere istoric, se arată în publicație.

Echipa NASA Harvest a estimat că fermierii din Ucraina au recoltat în acest an 26,6 milioane tone de grâu, cu câteva milioane de tone mai mult decât se prognozase. Un mare producător ucrainean, HarvEast, a declarat că toate culturile de toamnă pe care le-a semănat pe terenul său din regiunea Donețk au fost recoltate de forțele de ocupație în această vară.

După cum a comunicat „Obozrevatel”, Ucraina a mărit exportul de produse din cereale. În noiembrie au fost exportate 2,374 milioane de tone de cereale și făină, cu 858.000 de tone mai mult decât în ​​prima jumătate a lunii septembrie. Ucraina vinde cel mai mult porumb, din care 1,201 milioane de tone au fost deja exportate.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий