Rusia nu va putea învinge Ucraina sau Occidentul și cel mai probabil va pierde războiul dacă Occidentul își mobilizează resursele pentru a rezista Kremlinului

21 6 A 3

Aceasta este concluzia Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii subliniază că, la jumătatea lunii iunie, partenerii Ucrainei au făcut mai mulți pași importanți pentru a conveni asupra unei strategii comune și a determina rezultatul strategic dorit al războiului. De exemplu, mai mult de 80 de oficiali occidentali și internaționali au exprimat recent o poziție de principiu de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ca bază pentru o pace durabilă în Ucraina într-un comunicat adoptat în cadrul Summit-ului mondial pentru Pace din 16 iunie.

La 13 iunie, Ucraina a semnat, de asemenea, acorduri de securitate pe 10 ani cu Statele Unite și Japonia, iar numeroase țări partenere și-au reafirmat sprijinul pe termen lung pentru Ucraina în cadrul Grupului celor Șapte și al formatului Ramstein. „Strategia lui Putin de a câștiga războiul se bazează pe capacitatea Kremlinului de a induce în eroare Statele Unite, Uniunea Europeană și aliații internaționali ai Ucrainei pentru a-și retrage sprijinul pentru Ucraina și a abandona principiile-cheie ale dreptului internațional — respectul pentru suveranitatea statului și integritatea teritorială. Claritatea strategică și angajamentul aliaților de a permite Ucrainei să învingă Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina subminează semnificativ centrul de greutate al lui Putin și capacitatea sa de a modela deciziile aliaților”, se arată în raport.

Potrivit analiștilor ISW, Putin a amenințat explicit că va folosi arme nucleare dacă Occidentul permite Ucrainei să învingă Rusia. Aceasta pentru a submina viziunea strategică convenită privind sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina.

ISW a remarcat că amenințarea nucleară a lui Putin face parte din campania de șantaj nuclear a Kremlinului, astfel încât este foarte puțin probabil ca aceasta să conducă la o escaladare nucleară reală. „Înfrângerea strategică a Rusiei în Ucraina nu amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Rusiei, dar ar putea amenința stabilitatea regimului Putin”, au adăugat analiștii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий