Rusia poate izola oraşul Mariupol de Ucraina, fără implicarea trupelor  militare

azov

Pentru a bloca activitatea porturilor Mariupol și Berdiansk,  Rusia nu are nevoie să ocupe oraşul  Mariupol,  a declarat  într-un interviu pentru Apostrof. ua economistul Oleksii Kuşci.

„Rusia are o ocazie excelentă de a bloca complet  porturile Mariupol și Berdiansk (ceea ce se întâmplă acum) prin restricţionarea navigației în strâmtoarea Kerci. În aceste condiţii  pierderile financiare ale Ucrainei  ar putea ajunge la 1 miliard de dolari anual, sau  minus 1% din PIB «- a explicat el.

În același timp, economistul a menționat că redirecționarea fluxurilor colosale de mărfuri din porturile Azovului spre Marea Neagră în următorii 2-3 ani este imposibilă.

„Ucraina are doar o singură opțiune în această situație: să își intensifice activitatea în instanțele internaționale și să decidă strategic  asupra tratatului, potrivit căruia Marea Azov și strâmtoarea Kerci sunt recunoscute ca fiind ape marine  interioare ale Rusiei și Ucrainei «, — a spus Kuşci.

Anterior Ministerul ucrainean al Infrastructurii anuţa că Rusia a reținut în mod nejustificat 148 de nave, care se îndredeptau prin strâmtoarea Kerci spre porturile ucrainene „Mariupol” şi „Berdeansk” din Marea Azov. Președintele Poroșenko nu a exclus faptul că Rusia poate demara un atac asupra portului  Mariupol, sau o amplă operațiune militară în Marea Azov.

Добавить комментарий