Parlamentarii ucraineni vor să-și majoreze salariile. Dacă în prezent un ales al poporului primește 17 mii de grivne, în 2018 va primi 30 mii de grivne. Un proiect de lege în acest sens a fost deja examinat în cadrul Comitetului permanent al Radei Supreme, iar majorările sunt prevăzute în proiectul Bugetului din 2018.
Deputații recunosc că salariile nu sunt principala sursă de venit. În mare parte, aceștia trăiesc din fondurile partidelor pe care le reprezintă, precum și din promovarea anumitor proiecte de legi convenabile cercurilor de afaceri.
Tehnologul politic, Serhii Bykov, afirmă că aproximativ 20% dintre actualii parlamentari primesc regulat anumite sume pentru că influențează în parlament adoptarea anumitor hotărâri. „Acești deputați sunt pur și simplu plătiți pentru faptul că se află într-o fracțiune sau grup parlamentar. Prețurile oscilează între 10 mii $ și 50 mii $”, susține S. Bykov. De asemenea, aleșii poporului încasează sume frumușele pentru facilitarea obținerii de licențe, permise pentru explorarea resurselor naturale, etc. Cu alte cuvinte, nu toți deputații sunt oligarhi și oameni de afaceri. Evident, există și deputaţi care trăiesc din salariu. Ei înțeleg foarte bine că în viitor se vor pensiona, iar pentru a primi o pensie cumsecade e necesar de a avea un salariu pe măsură. Cu siguranţă că noua lege care le va majora salariile va fi votată cu majoritate de voturi. Menționăm și faptul că în Europa au fost adoptate standarde conform cărora salariul unui deputat nu poate depăși volumul salariului mediu din țară de 1,3-2 ori. Aceasta se întâmplă în lumea civilizată și e mare păcat că Ucraina nu face parte din această lume.