Deși brânza este frecvent denigrată pentru conținutul ridicat de grăsimi saturate, există date care arată ca aceasta nu doar că nu are un impact negativ asupra sănătății, ci este chiar foarte sănătoasă.
Având în vedere că nici un nutrient nu este consumat în mod izolat, impactul fiecărei categorii de alimente asupra organismului trebuie întotdeauna studiat în contextul în care este consumat. Studiile arată că, în pofida proporției mari de grăsimi saturate, brânza nu are efectul negativ asupra colesterolului din sânge la care ne puteam aștepta.
Cercetarea a probat clar beneficiile importante pentru sănătate ale brânzei pentru prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Un consum regulat de brânză are capacitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar și previne cariile dentare.
Consumul constant de brânză previne cancerul de ficat și chiar poate stimula sănătatea acestui organ. Studiul a arătat că brânzeturile maturate, cum ar fi brie și cedar, au potențialul de a prelungi viața cu până la 25%. Acest lucru se datorează faptului că aceste brânzeturi conțin un compus numit „spermidină”, care se pare că previne fibroza hepatică și carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.
Stimulează sistemul imunitar. Potrivit unui studiu, consumul unei bucăți de brânză în fiecare zi ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor în vârstă. Brânza probiotică are capacitatea de a preveni deteriorarea sistemului imunitar odată cu înaintarea în vârstă.
Oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca au studiat motivul pentru care francezii tind să aibă o viață lungă și sănătoasă, în ciuda consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, fenomen cunoscut ca „paradoxul francez”. Francezii se bucură de o incidență scăzută a bolilor coronariene și de o speranță medie de viață de 82 de ani, în timp ce consumă până la 23,9 kg de brânză în fiecare an. Prin comparație, în cazul britanicilor, care consumă 11,6 kg de brânză în fiecare an, s-a constatat o incidență dublă a bolilor cardiovasculare, iar speranța lor de viață este de 81 de ani.
Previne cariile dentare. Un studiu din 2013 publicat de Academia de Stomatologie Generală din America a constatat că brânza nu numai că face gura mai alcalină (ceea ce reduce nevoia de tratament dentar), ci și creează o peliculă de protecție în jurul dinților.
Ajută la scăderea în greutate. Un grup de cercetători australieni a susținut că o dietă bogată în produse lactate, cum ar fi brânza, poate ajuta persoanele supraponderale să piardă în greutate. Efectul apare în cazul celor care au consumat între trei și cinci porții de produse lactate pe zi. Ei aveau, de asemenea, presiunea sangvină mai scăzută, mai puțină grăsime abdominală și și-au îmbunătățit semnificativ șansele de a evita boli de inimă și diabet.
Stimulează inteligența. Brânza este ținta multor critici, dar unele cercetări sugerează că acest produs ar putea fi benefic pentru creșterea inteligenței. Ei au constatat că cei care au obținut cele mai bune rezultate consumau în mod regulat și cele mai multe produse lactate. (Femeia.ro)
În categoria brânzeturi întră toate tipurile de brânză, fie dulci, fie fermentate. Singurele care trebuie consumate cu prudență sunt brânzeturile foarte sărate, nu pentru că ele în sine ar face rău, ci din cauza aportului mare de sare. Benefice sunt toate produsele lactate, fie că provin de la vacă, capră sau oaie.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com