Vitamina D este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru sănătatea noastră, deoarece joacă un rol cheie în reglarea nivelului de calciu şi fosfor din organism, esenţial pentru sănătatea oaselor şi dinţilor.
De asemenea, proprietățile sale neuroprotectoare, antiinflamatorii și antioxidante susțin sistemul imunitar, funcția musculară, buna funcționare a celulelor nervoase, normalizarea nivelului de colesterol din sânge și previn anumite boli, precum: scleroza multiplă, hipertensiunea arterială, depresia, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, gripa severă și diabetul de tip 1.
Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Când pielea noastră este expusă la soare, produce vitamina D. În timpul iernii, însă, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important să obţinem suficientă vitamina D prin alimente sau suplimente. Din fericire, vitamina D se găsește în anumite alimente, precum: pește gras, carne roșie, ficat, gălbenuș de ou, lapte și cereale, dar și în suplimente.
Produsele din peşte, cum ar fi somonul, sardinele, codul şi tonul. Uleiul de peşte este cunoscut pentru conţinutul ridicat de vitamina D şi poate fi consumat ca supliment.
Produsele lactate, cerealele şi ouăle. Un fapt inedit este că vitaminele şi mineralele sunt concentrate în principal în gălbenuşul de ou.
Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vită şi carnea roşie — Aproximativ 90 g de ficat de vită înăbuşit conţine 42 de unităţi din această vitamină valoroasă.
În unele ţări, în care lumina soarelui este mai puţin vizibilă, produsele lactate sunt îmbogăţite cu vitamina D. În timpul iernii, când riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important să avem grijă de sănătatea noastră şi să ne menţinem sistemul imunitar puternic. (Rador.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com