Sărbătoarea morii la Dinăuţi – revenire la o frumoasă tradiţie

26 06 2021 LC INFO 1

Dinăuţi, sat prin care trece autostrada ce duce spre Kiev şi situat între Noua Suliţă şi Hotin, este considerat un sat al morilor. Pe timpuri aici funcţionau opt mori de vânt, acum a rămas numai una, care anul trecut a fost reparată din îndemnul gospodarilor din sat şi cu ajutorul financiar al întreprinzătorilor dinăuţeni. Ea a devenit simbolul acestei vetre, unde cuvântul, cântecul şi dansul românesc sunt la ei acasă.

Morii de vânt reconstruite de la Dinăuţi, care are o vechime de două sute de ani, i s-a prezis statutul de obiectiv turistic. Dar până se vor opri aici iubitorii de drumeţii, acum, la Duminica Mare, localnicii au organizat „sărbătoarea morii”, revenind la o frumoasă tradiţie. „Morarul”, moş Vasile, şi-a primit oaspeţii la masa cu bucate tradiţionale, aceştia mulţumindu-i pentru ospitalitate cu cântece şi cu frumoase amintiri despre moară. La începutul secolului al XIX-lea, la Dinăuţi trăia o familie de intelectuali Daucş. Într-o bună zi veni la ei în ospeţie Alexandru Hâjdău, care trăia la conacul său boieresc din satul vecin Cristineşti. El s-a îndrăgostit de fiica soţilor Daucş, Elisabeta, care avea pe atunci 14 ani, şi a cerut-o de soţie. În anul 1838, din căsătoria lui Alexandru Hâjdău cu Elisabeta Daucş s-a născut viitorul scriitor şi savant enciclopedist român, Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Oaspeţii „morarului” moş Vasile au mai povestit că această moară a fost admirată de regele Mihai al României, iar în vara anului 1944, când flăcăii şi bărbaţii din sat au fost luaţi pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, ei s-au adunat lângă această moară. Morişca războiului  a „măcinat” vieţile a 148 de dinăuţeni, care au rămas să-şi doarmă somnul de veci în pământ străin.

Moara de vânt, după cum au afirmat toţi participanţii la sărbătoare, este cartea de vizită a Dinăuţiului.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий