Blocul lui Petro Poroşenko, al cărui lider formal este primarul oraşului Kiev, Vitali Klyciko, este favorit în alegerile parlamentare din 26 octombrie curent. În cadrul acestor alegeri anticipate doar şase formaţiuni politice au şansa să acceadă în Parlament, arată un sondaj organizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi Fondul de Iniţiative Democratice „Ilko Kuceriv”. Sondajul a fost realizat în perioada 12-21 septembrie 2014.
Potrivit sondajului, 39,5% din alegători sunt dispuşi să-şi dea votul pentru Blocul lui Petro Poroşenko; 10,4% votează Partidul Radical, condus de Oleg Leaşko; 7,8% – partidul „Batkivşcyna” al fostului premier Iulia Tymoşenko; 6,9% – partidul „Poziţia civică”; 5,8% – partidul „Frontul popular”; condus de Premierul actual Arseni Iaţeniuk, iar 5,2% – partidul „Ucraina Puternică”, ai cărui lider este Serghii Tighipko, un fost membru şi colaborator al Partidului Regiunilor din perioada preşedintelui destituit Viktor Ianukovyci. În total, potrivit sondajului, în legislativ vor accede şase formaţiuni politice. De remarcat că alegerile din 26 octombrie vor avea loc în baza unui sistem electoral mixt, cu mai multe circumscripţii uninominale şi una naţională pentru partide, pragul de accedere în Parlament fiind de 5 la sută.
Din punct de vedere sociologic, este important faptul că 29 la sută din alegători nu s-au decis pe cine să voteze. Aceşti alegători pot să schimbe esenţial configuraţia electorală, dar să consolideze şi mai mult poziţia de lider a Blocului Petro Poroşenko. Totul depinde de acţiunile Preşedintelui. Merită menţionat faptul că sondajele sociologice organizate în august arătau că doar trei forţe politice aveau şansa să acceadă în Parlament: Blocul lui Petro Poroşenko, Partidul Radical şi „Batkivşcyna”. Din august până în momentul de faţă ratingul Blocului lui Poroşenko a crescut de la 37 la 39,5%.
Desfăşurarea alegerilor parlamentare este sub semnul întrebării în Estul Ucrainei, acolo unde situaţia rămâne una tensionată. În momentul de faţă este posibilă desfăşurarea alegerilor în 11 circumscripţii electorale din regiunea Doneţk şi în 4 din regiunea Lugansk. Despre aceasta a comunicat preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, Myhailo Ohendovski. El a accentuat: „Pentru noi nu există teritorii aflate sub controlul aşa-ziselor Republici Populare Doneţk sau Lugansk, pentru noi există doar teritorii sigure pentru buna desfăşurare a scrutinului”. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a explicat că în circumscripţiile din aceste două regiuni, unde este imposibilă desfăşurarea alegerilor, Kievul are dreptul, mai târziu, să anunţe alegeri repetate.
Experţii şi politologii, între timp, caută să facă pronosticuri referitoare la alegerile parlamentare anticipate din 26 octombrie. Bunăoară, politologul Taras Berezoveţ consideră că în componenţa noului Parlament de la Kiev este posibil să fie alese partide-surprize, iar liderii maratonului electoral se pot schimba. În pofida faptului că alegerile anticipate vor avea loc la sfârşitul lui octombrie, potrivit unor informaţii din culisele Parlamentului Preşedintele deja poartă negocieri cu Oleg Leaşko, privind formarea unei coaliţii parlamentare proprezidenţiale.
Fiind pe ultima sută de metri, favoriţii alegerilor se văd deja în Parlament şi chiar poartă negocieri privind împărţirea sferelor de influenţă. De aceea, Parlamentul e posibil să nu aibă o structură clasică: opoziţie şi coaliţie. Pe de altă parte, în pofida reformelor anunţate de Petro Poroşenko şi schimbării de viziuni în Ucraina după Euromaidan, influenţa marilor oligarhi asupra proceselor electorale şi politicii în general continuă să fie importantă.
Marin GHERMAN, politolog