Scandal la Eurovision: Maruv — „Nu vreau să promovez politicieni”

1040329711

Deşi Maruv a câştigat Selecţia Naţională Eurovision 2019 pentru Ucraina, ea nu va reprezenta ţara la Tel Aviv, fiind descalificată după ce a refuzat să semneze o înţelegere prin care se angaja să renunţe la concertele programate în Rusia. Mai mult, se poartă discuţii ca Ucraina să se retragă din competiţia de anul acesta.

Maruv, câştigătoarea Selecţiei Naţionale din Ucraina, nu îşi va putea participa la Eurovision 2019, după ce nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Compania Națională de Televiziune și Radiodifuziune Publică din Ucraina, care i-a impus mai multe condiţii.
Iniţial, compania a anunţat că va lua o decizie privind participarea la Eurovision 2019 în 48 de ore, iar câştigătoarea a dezvăluit că una dintre condiţiile impuse este să renunţe la concertele programate în Rusia, precizând că va face acest lucru.
Se pare însă că au fost impuse mai multe condiţii şi, în cele din urmă, Maruv a refuzat să semneze contractul.
Mai mult decât atât, oficialii televiziunii publice se gândesc chiar să se retragă din competiţie, în acest sens existând discuţii cu EBU, organizatorul Eurovision. Dacă nu vor reuşi, va fi ales un alt reprezentant dintre finaliştii selecţiei.
„În primul rând, ne vom consulta cu European Broadcasting Union (EBU) în privinţa politizării procesului de selecţie din Ucraina. Cum ne afectează acesta participarea din acest an. Apoi vom discuta cu avocaţii pentru a vedea dacă dorim să mai participăm ca radidifuzor. Apoi vom vorbi cu managerii artiştilor şi vom lua o decizie finală“, a declarat Oleksandra Kolțova, membru al conducerii UA:PBC.
De altfel, Maruv şi-a rugat fanii să o înţeleagă şi să îi respecte decizia: „Discuţiile au durat şapte ore şi nu am reuşit să ajungem la un consens. Concertele din Rusia nu au reprezentat principala problemă. Am decis să refuz contractul din cauza altor clauze. Sunt cetăţean al Ucrainei, îmi plătesc taxele şi îmi iubesc sincer ţara, însă nu sunt pregătită să aduc în concertele mele sloganuri şi să-mi transform participarea în concurs într-un show de promovare a politicienilor noştri. Sunt o cântăreaţă, nu un pion în arena politică. Vă mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat. Vă rog să acceptaţi această decizie şi să nu începeţi o confruntare. Asta este situaţia astăzi. Vreau să-mi ofer creativitatea fără cenzură. Mâine mă voi trezi cu forţe proaspete şi voi face tot posibilul pentru ca muzica mea să devină cunoscută în toată lumea“.
Într-un mesaj anterior publicat pe Facebook, Maruv a dezvăluit o parte din condiţiile ce i-au fost impuse şi acuzând că televiziunea publică din Ucraina nu oferă în schimb niciun fel de sprijin de ordin financiar sau logistic.
„Am câştigat cinstit selecţia naţională, am primit un sprijin maxim din partea spectatorilor, dar şi din partea membrilor juriului. Dar acum victoria noastră ne-a fost luată. Sunt ucraineancă, îmi iubesc ţara şi sunt mândră să-mi reprezint ţara la Tel Aviv, chiar dacă într-o singură zi am primit propuneri de la alte trei ţări pentru a le reprezenta. Am răspuns categoric că fie voi reprezenta Ucraina, fie nu voi participa deloc. Sunt gata să renunţ la toate concertele din Rusia, nu am vizitat Crimea din 2014, nu am încălcat nicio lege din Ucraina. Şi, de asemenea, sunt gata să-mi asum toate costurile participării mele la Eurovision. Printre cerinţe se numără: 
 
1. Îmi este interzisă orice improvizaţie pe scenă fără acordul televiziunii naţionale, în caz contrat risc o amendă de 2 milioane de UAH (peste 740.000 de dolari);
2. Să îndeplinesc orice solicitare şi indicaţie venită din partea televiziunii. În teorie, pot fi forţată să cânt la ziua de naştere a unui vicepremier, iar dacă nu o fac pot fi amendată;
3. Îmi este interzisă comunicare cu jurnaliştii care nu sunt în relaţii bune cu televiziunea publică — aspect ce violează clar libertatea de exprimare şi drepturile omului.
 
În schimb, televiziunea nu-mi oferă absolut nimic, nici măcar un ban ca sprijin financiar, nici sprijin în organizarea călătoriei sau măcar promovare. Chiar şi viza trebuie să mi-o furnizez singură. Sunt totuşi câteva puncte privind responsabilităţile asumate de televiziune: sugestii cu privire la regulile concursului, permisiunea de a lua cu mine 10 persoane, dar pe propria cheltuiala şi se angajează să 
respecte termenii contractului. 
 
Simt presiunea! Şi îmi este clar că sunt încercări de a mă forţa să refuz să-mi reprezint ţara. Vă cer sprijinul vouă, fanilor, dar şi jurnaliştilor independenşi, care nu vor să respecte ordinele cuiva“, a fost textul transmis de cântăreaţă pe Facebook.
Totuşi, oficialii televiziunii publice susţin că tânăra a publicat propria interpretare a clauzelor contractuale şi că, în realitate, singura noutate a fost condiţia de a renunţa la concertele din Rusia, restul punctelor fiind standard.
Cântăreaţa a iscat controverse după ce a câştigat cu piesa „Siren Song“. Tânăra a primit al doilea cel mai mare punctaj din partea juriului, respectiv 5 puncte, şi cel mai mare punctaj din partea telespectatorilor, respectiv 6 puncte, reuşind să strângă aproximativ 160.000 de voturi.
De altfel, viceprim-ministrul Ucrainei a fost unul dintre primii contestatari ai victoriei înregistrată de Maruv şi a dezaprobat categoric ca ea să reprezinte ţara în concursul internaţional.
„Un cântăreţ care concertează în statul agresor, continuă să facă asta şi nu înţelege motivele, nu poate reprezenta ţara noastră la Eurovision 2019“, a fost mesajul viceprim-ministrului Veaceslav Kyrylenko.

Добавить комментарий