Școala din Horecea:  150 de ani de istorie (III)

19 12 2022 H 1

În perioada interbelică învățământul a fost modificat, iar despre felul cum a decurs el la școala din suburbia Horecea a Cernăuțiului, din păcate, există puține date, afirmă actualul profesor de română de la această școală, Nicolae Costaș, obișnuit să se bazeze în cercetările sale pe date din arhive.

–La Școala din Horecea se făceau șapte ani de studii, afirmă domnul Nicolae Costaș. Ciclul primar includea clasele întâia – a patra, cel secundar – următoarele trei clase. După absolvirea clasei a patra elevii erau selectați. Celor mai buni și din familii înstărite li se propunea să-și continue învățământul la Liceul „Aron Pumnul” din centrul orașului. Restul continuau să învețe la școala din suburbie. De regulă, exista un manual la mai multe obiecte. Era obligatorie școlarizarea în limba română. Este interesant faptul că profesorii care au activat la școală în perioada austriacă, au rămas în posturile lor și mai departe, după reluarea învățământului în 1919, întrerupt în timpul Primului  Război Mondial. Primul director al Școlii din Horecea, Mihai Pitei, s-a aflat în acest post din 1872, anul deschiderii școlii, și până în 1925. Se știe că fostul elev al Școlii din Horecea și Liceului „Aron Pumnul”, Gheorghe Zvirid, a activat la Ministerul Comerțului din România. Un alt horecean Șliusar, a fost aviator și în timpul războiului a participat la aruncarea în aer a podului de la Budapesta. Academicianul Vladimir Trebici a învățat la școala primară din Horecea Mănăstire, care era filială a Școlii de la Horecea. În 1940 el, împreună cu familia, s-a refugiat în România, unde s-a afirmat ca savant. Horecean este și scriitorul George Piven Liandru.

19 12 2022 H 3

–În perioada sovietică învățământul în Școala nr. 13 din Horecea a fost preluat în 1945, continuă actuala directoare a acestei instituții de învățământ, Eugenia Facas. Jumătate de an s-a învățat în limba ucraineană, apoi s-a trecut la „limba moldovenească” de predare. La început au fost mai mulți profesori de etnie evreiască, originari din Basarabia, iar treptat au apărut și cadre didactice locale. Din rândurile horecenilor au îmbrățișat profesia de pedagog și au revenit la școala natală Viorel Voronca, el fiind director al școlii mai mult de patru decenii, Ion Voronca, Domnica Horenciuc, Floarea Sfecla, Mihail Voronca, Gheorghe Voronca și alții. O bună parte dintre absolvenții Școlii medii incomplete nr.13 din Horecea au obținut studii medii la Școala nr.10 de la Roșa și la cea din Boian. Iar cei care au dorit să devină pedagogi, au urmat facultăți la Cernăuți și în Republica Moldova.

19 12 2022 H 2

În anul jubileului său de un veac și jumătate Școala din Horecea a obținut statutul de gimnaziu. În istoria ei începe un nou capitol. În el va fi loc și pentru frumoasele tradiții, cultivate la această instituție de învățământ de-a lungul anilor ­­– studii calitative în limba maternă.

19 12 2022 H 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий