Născut la 7 februarie 1945, în localitatea Mihoreni, ținutul Herța, scriitorul Gheorghe Calamanciuc a activat toată viaţa la Bălţi, unde a fost şi rămâne a fi un promotor al valorilor culturale şi naţionale. Aici şi-a scris numeroasele cărţi, s-a bucurat de aprecierea cititorilor.
La 75 de ani de la naştere, Gheorghe Calamanciuc a fost omagiat de confraţii de condei din Chișinău (7 februarie 2020), Expoziţia şi popasul aniversar fiind intitulate sugestiv Cuvântul mi-e moşia şi testamentul, transmite flacaratv.md.
În debutul medalionului literar au răsunat înregistrări ale versurilor lui Gheorghe Calamanciuc, la rubrica „Moment poetic” de la Radio Moldova.
„Rămân credincios Cuvântului. M-am angajat să slujesc Neamul cu piesele mele de teatru, cu poezia şi cu proza, cu romanele mele”, afirmă scriitorul Gheorghe Calamanciuc.
„Ne bucurăm că se află în continuare într-o formă foarte bună a scrisului şi-i dorim multă sănătate, să se afle în continuare în exerciţiul zilnic al scrisului”, a precizat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
De ani buni, compozitorul Constantin Rusnac îi poartă un deosebit respect.
„Am înţeles că este un agricultor al Cuvântului, ară în el bine, îl şlefuieşte foarte frumos şi mă bucur că mi-a scris câteva texte şi am făcut şi muzică”, susţine Constantin Rusnac.
La sărbătoare au venit şi oaspeţi din România, iar Doina Dumbrăveanu, artistă de la Bălți, a interpretat în PREMIERĂ cântecul despre Cernăuţi Orașul Veșniciei Eminescu, versurile și muzica aparținând poetului Gheorghe Calamanciuc.
La eveniment a fost lansată noua carte a poetului Gheorghe Calamanciuc 50 de sonete pentru îndrăgostiţii de fantasme, apărută la Editura Princeps de la Iaşi (februarie 2020).