Scriitorul Spiridon Vangheli, considerat „tatăl” lui Guguță, a fost înmormântat la Cimitirul central din Chișinău

24 6 F 1

„A fost cel mai iubit scriitor în rândul copiilor”, spun cei care au fost astăzi la funeralii. În Republica Moldova a fost zi de doliu. „Guguță va dăinui mereu, atât timp cât copiii îi vor citi povestea”, afirmă micii cititori. Să-l conducă pe ultimul drum pe scriitorul Spiridon Vangheli au venit zeci de scriitori, poeți și actori. La funeralii a fost prezentă Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Poetul Iulian Filip a remarcat: „Cred că lumea înțelege că căpitanul de corabie, fenomenul literaturii pentru copii e Spiridon Vangheli. Dar să nu uităm ultimul lui îndemn către administrații: să ne întoarcem către cei din diasporă care nu sunt înstrăinați, nu se vor înstrăinați, nu vor uitați, se consideră neamul nostru din integritate”. Președinte al Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni,

24 6 F 2

Vasile Grozavu, a declarat:  „Am venit astăzi, cât de straniu să nu fie spus, cu niște gânduri nobile și bucurie că l-am cunoscut pe marele scriitor, eseist Spiridon Vangheli. Îi mulțumesc Domnului că i-a dat viață. Și tot timpul capul i-a fost cu gândurile la copii, la poporul nostru românesc”.

Scriitorul Spiridon Vangheli este celebru pentru personajul Guguță, pe care l-a creat. Vangheli a fost şi un bun traducător din literatura universală pentru copii, iar împreună cu poetul Grigore Vieru este autorul unui îndrăgit abecedar.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. A fost un prozator, poet, traducător și editor. Spiridon Vangheli este autorul celebrei cărți pentru copii — Isprăvile lui Guguță. În activitatea sa de peste jumătate de secol, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”. Operele lui au fost traduse în 40 de limbi străine, scrie presa din Moldova.

24 6 F 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий