Scrima renaşte în nordul Bucovinei

În oraşul Cernăuţi au avut loc competiţii de scrimă. Turneul de scrimă „Speranţa olimpică a Bucovinei” a adunat tineri sportivi de la 4 până la 15 ani. Acest turneu de scrimă a fost găzduit de clubul sportiv „Iunona”, condus de antrenorul Svitlana Dudiţka, lector al Catedrei de Teorie şi Bazele Metodicii Educaţiei Fizice din cadrul Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi.
Oaspetele special al competiţiilor de scrimă a fost şeful secţiei regionale a Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, campionul mondial şi european la atletică uşoară, Ivan Gheşko, care a adus tinerilor sportivi literatură sportivă şi medalii. Să menţionăm medaliile de aur la fiecare categorie de vârstă: Sofia Pe­re­picika (4-5 ani), Sveatoslav Pere­picika (7-9 ani), Anton Şuper (12-15 ani). Învingătorii au fost premiaţi cu cărţi pe teme sportive, medalii şi dulciuri.
Pentru detalii merită menţionat faptul că scrima este un sport de confruntare, de luptă, duelare cu adversarul, la care se adăugă o anumită tehnică și specializare a armelor de luptă. În prezent, armele folosite în scrimă sunt floreta, spada și sabia. Limbajul oficial folosit în toată lumea este limba franceză. Luptele individuale durează trei runde a câte trei minute fiecare, sau până când un scrimer a obținut 15 tușe împotriva adversarului. În concursul pe echipe, ținta finală este obținerea a maximum 45 de puncte. Scrima modernă folosește, pentru o jurizare corectă, echipament electric, care semnalizează printr-un sunet și prin activarea unei lumini, de fiecare dată când a fost atinsă o arie de pe corpul adversarului.

Добавить комментарий