Se cere excluderea Rusiei din ONU şi OSCE

27 03 2022 IN 2

Înaltul Consiliu al Justiției a făcut apel la Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, și la directorul Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Matteo Mecacci, cu o cerere privind inițierea imediată a chestiunii excluderii Federației Ruse din organizațiile respective, transmite Ukrinform.

„Facem apel la Oficiul Înaltului Comisar al ONU și OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului: să inițieze imediat chestiunea excluderii Federației Ruse din OSCE! Considerăm că decizia de excludere a Rusiei va fi pozitivă, întrucât o țară agresoare, care nu împărtășește valorile democratice europene și nu respectă dreptul internațional, nu poate fi membră a ONU și OSCE”, a subliniat Înaltul Consiliu al Justiţiei.  Se accentuează: comportarea agresivă a Rusiei este incompatibilă cu principiile şi valorile organizaţiilor internaţionale, care se conduc de litera dreptului şi sunt orientate la menţinerea păcii în lumea întreagă.  În special, se remarcă faptul că normele dreptului internațional umanitar și ale dreptului internațional în domeniul drepturilor omului prevăd că toate părțile în conflict trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a se asigura ca populația civilă și răniții să fie mutaţi din locurile de pericol, iar aceştia trebuie să aibă acces imediat și nestingherit la echipament și personal medical, precum și la hrană și îmbrăcăminte pentru copii sugari și mici.

„În pofida acestor documente și a tuturor celorlalte documente internaționale, în timpul războiului pe care l-a început Rusia și care durează deja o lună întreagă, pe teritoriul țării noastre au fost distruse peste o mie de case de locuit, sute de instituții de învățământ, şi-au pierdut viaţa peste trei mii de ucraineni, inclusiv 136 de copii. De la începutul ostilităților, potrivit Cartierului general al Forțelor Armate ale Ucrainei, invadatorii au lansat 467 de rachete terestre și maritime, au efectuat 1.804 atacuri aeriene. În timpul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, peste 1.100 de lovituri cu rachete au fost aplicate asupra orașelor ucrainene. Este de 11 ori mai mult decât în ​​războiul din Siria. Până în prezent, acest număr este doar în creștere”, a subliniat Înaltul Consiliu al Justiţiei.  De la începutul invaziei la scară largă la Kiev au fost distruse 87 de clădiri de locuit, 10 proprietăți private, 12 școli și șase grădinițe. Ca urmare a bombardamentelor zilnice  au fost deteriorate 548 de instituții de învățământ, 72 dintre ele sunt complet distruse,  peste 220 de școli, 155 de grădinițe, se spune în mesaj.

Înaltul Consiliu al Justiţiei notează că armata rusă, încălcând numeroase convenții internaționale, continuă să atace instituțiile medicale. În special, 6 medici ucraineni au fost uciși, alți 16 au fost răniți. De asemenea, rușii au bombardat 135 de spitale, dintre care 9 au fost complet distruse. În plus, 43 de ambulanțe au fost atacate. În ciuda acestor atrocități, Rusia continuă să rămână membră a acestor organizații internaționale respectate, subliniază Înaltul Consiliu al Justiţiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti

 

Добавить комментарий