Secretarul de stat american, Anthony Blinken, va efectua o vizită în Moldova

U.S. Secretary of State Antony Blinken waves as he prepares to return to the U.S. following a visit to China, Friday, April 26, 2024, at Beijing Capital International Airport in Beijing, China. (AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

În cadrul turneului său în Europa, Secretarul de stat american, Anthony Blinken, va discuta despre amenințările din partea Rusiei, sprijinul acordat Ucrainei și viitorul summit NATO de la Washington. Acest lucru a fost anunțat de adjunctul Secretarul de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien. Potrivit lui, Blinken va efectua vizite oficiale în Republica Moldova și Republica Cehă și va participa, de asemenea, la ședința ministerială NATO la Praga. „Miercuri, el va sosi la Chișinău, în Republica Moldova. Apoi, în aceeași seară, până joi, se va afla la Praga și în Cehia. Iar joi seară, va participa la ședința informală a miniștrilor de externe privind pregătirea summit-ului NATO”, a precizat O’Brien.

În Republica Moldova, secretarul de stat se va întâlni cu președintele Maia Sandu, cu premierul și cu alți oficiali. „El va avea ocazia să sublinieze progresul Moldovei în direcția integrării europene, consolidarea democrației și amenințarea reprezentată de interferența Rusiei în procesele sale interne”, a precizat adjunctul Secretarul de stat.

La Praga, Blinken urmează să se întâlnească cu conducerea țării și să participe la o reuniune ministerială NATO la nivelul miniștrilor de externe ai Alianței. Principalele subiecte ale discuțiilor ar urma să fie consolidarea parteneriatului, situația de pe linia frontului din Ucraina, sprijinul acordat statului ucrainean și pregătirile pentru summit-ul NATO de la Washington din iulie.

„În acest sens, secretarul general le-a cerut miniștrilor să discute o serie de decizii referitoare la Ucraina. Nu ne așteptăm ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO, dar credem că va exista o demonstrație semnificativă de sprijin pentru Ucraina în timp ce aceasta se străduiește să își câștige războiul. Aceasta va include sprijinul continuu al NATO pentru dezvoltarea viitoarelor forțe armate și eforturile de a ajuta Ucraina să facă reformele necesare pentru a-i permite să adere la UE și să treacă cât mai repede posibil puntea către NATO”, a declarat O’Brien.

Secretarul de stat american Anthony Blinken va efectua o vizită de lucru în Europa în perioada 28-31 mai. El va vizita capitalele Republicii Moldova și Republicii Cehe. El va discuta, de asemenea, despre continuarea sprijinului pentru Ucraina.

După o vizită la Kiev, la 14-15 mai, Secretarul de stat american, Anthony Blinken, i-a cerut Președintelui Joe Biden să ridice restricțiile privind utilizarea armelor americane de către Ucraina în Rusia. Discuțiile sunt în curs de desfășurare la Casa Albă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий