Sejm-ul l-a ales pe Donald Tusk Prim-ministru al Poloniei. Zelenski l-a felicitat: „Împreună ne întărim reciproc și întărim întreaga Europă”

Donald Tusk, a former Polish prime minister addresses supporters at his party headquarters in Warsaw, Poland, Sunday, Oct. 15, 2023. Poland's election result is on a knife edge as an exit poll says that the governing Law and Justice party won the most votes. (AP Photo/Petr David Josek)

La 11 decembrie, Sejm-ul polonez l-a ales pe liderul Coaliției Civice, Donald Tusk, în calitate de nou Premier al țării, scrie ziarul „Wyborcza”, citat de Audiovizualul public ucrainean. După cum se menționează, 248 de deputați au votat pentru, în timp ce 201 au votat împotrivă. Ulterior, Tusk a ținut un discurs de la tribuna parlamentului polonez. „Aceasta este o zi cu adevărat măreață, nu pentru mine, ci pentru toți cei care au crezut că, datorită vouă, totul se va schimba în bine”, a declarat Premierul. Politicianul a subliniat că a trebuit să se întoarcă la postul de șef al guvernului.

„Aș dori să le mulțumesc membrilor partidului Lege și Justiție, voi ați fost cei care ați reușit să treziți milioane de oameni. Datorită faptului că ați încercat să faceți nu doar mie, ci și democrației, atât de mulți polonezi s-au trezit pe data de 15 octombrie”, a adăugat Tusk.

Anterior, deputatul Coaliției Civice, Marcin Kerwinski,  a declarat că opoziția a format în totalitate guvernul lui Tusk.

Președintele Volodymyr Zelenski l-a felicitat pe Donald Tusk pentru alegerea sa în funcția de Prim-ministru al Poloniei. „Viitorul Ucrainei și al Poloniei constă în unitate, asistență reciprocă și parteneriat strategic pentru a învinge inamicul nostru comun. Atunci când suntem împreună, libertatea ambelor noastre națiuni este de neegalat”, a declarat politicianul. Zelenski a subliniat că Ucraina apreciază sprijinul Poloniei. „Împreună ne întărim reciproc și întreaga Europă. Sunt încrezător că Ucraina și Polonia vor rămâne angajate în apărarea libertății globale”, a conchis Președintele.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий