Sfat util. Cum alegem un pepene verde copt și dulce

00 Pepene verde

Pepenele verde este fructul vedetă al verii și este apreciat pentru gustul său dulce și aroma proaspătă și răcoritoare. Având un conținut ridicat de apă și foarte puține calorii, acest fruct hidratează intens organismul și este un deliciu perfect și pentru cei care țin dietă de slăbire. Cu toate acestea, de multe ori ni  s-a întâmplat să cumpăram pepene verde nu prea copt şi  fără gust.

În rândurile ce urmează, sunt prezentate metodele ce nu dau greș în alegerea unui pepene cu un gust cât mai apropiat de cel pe care ni-l amintim din copilărie.

Metode pentru identificarea unui pepene verde perfect

Un prim indiciu la care trebuie să fim atenți, este forma acestuia. Cu cât pepenele verde este mai rotund, cu atât gustul lui este mai dulce, în general. Pe de altă parte, pepenii lunguieți sunt mai apoși și mai crocanți.

Un alt aspect asupra căruia trebuie să luăm notițe este pata de la baza acestuia. Aceasta trebuie să fie cât mai portocalie, pentru a ne putea bucura de un fruct copt și dulce. Dacă pata este mai degrabă gălbuie sau chiar albă, atunci înseamnă că pepenele nu este copt, iar gustul e mai apropiat de cel al castravetelui.

O a treia metodă de identificare a pepenelui perfect este să-i privim codița. Culoarea verde a acesteia ne arată că pepenele verde e proaspăt cules, iar dacă e prea uscată, atunci există o posibilitate crescută ca el să fie „trecut”, deci să nu mai aibă un gust atât de proaspăt.

Următoarea metodă care ne ajută în alegerea unui pepene dulce și copt este aspectul cojii. Dacă aceasta este deschisă la culoare, fructul a fost cules înainte de a se coace în totalitate. Dacă vrem un pepene verde  copt, trebuie să-l alegem pe cel cu o nuanță mai întunecată a cojii. Coaja uscată sau ofilită dă de gol faptul că pepenele a fost cules de mult timp, deci nu mai e la fel de revigorant.

Cea de-a cincea metodă în alegerea pepenelui verde ideal este să observăm „pânzele” de pe coajă, ce au un aspect ușor lemnos. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât cresc șansele ca pepenele să fie dulce și copt.

Nici mărimea nu este nesemnificativă în alegerea pepenilor. Recomandat este să ne orientăm spre cei de mărime medie, dar care sunt mai grei decât par. Greutatea fructului semnifică un gust bun și dulce.

Ultima și cea mai populară metodă este cea a „bătutului” în pepene. În funcție de sunetul scos, înţelegem  dacă pepenele verde e copt sau nu. Un sunet înfundat dovedește că fructul e prea crud, iar un sunet  a „gol”, ca de ecou, arată că pepenele verde e copt.

Deci, vă dorim să alegeţi un pepene verde dulce și proaspăt.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий