Specialiștii insistă că spălatul pe dinți începe la copilaș chiar de la apariția primului dințișor. Însă mulți părinți se gândesc că pot să-i facă rău copilului, deoarece el încă nu știe a clăti gurița și poate înghiți pasta de dinți. Medicii-stomatologi spun că bebelușii și copiii mici de până la 3 ani trebuie să se spele pe dințișori cu pastă de dinți cu semnul 0-3 ani pe ambalaj. Însă, părinții trebuie să verifice personal componența scrisă pe ambalajul produsului, deoarece foarte multe companii nu sunt oneste și pot scrie „0-3 ani” pe ambalajul unui produs care nu corespunde.
Părinţii trebuie să evite să procure pastă de dinți cu coloranți sintetici, care au fost asociați cu probleme de sănătate cum ar fi ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), reacții alergice severe, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare.
Stomatologii accentuează că pentru spălatul dințișorilor la bebeluș și copilul mic se utilizează o cantitate echivalentă cu jumătate sau chiar un sfert dintr-un bob de mazăre. Iar dacă în componența pastei nu se regăsesc produse nocive nu există nici un risc pentru copilaș atunci când o înghite.
În componența pastei de dinți pentru bebeluși și copii NU trebuie să se regăsească următoarele:
— Sodium Lauril Sulfate – este un produs chimic foarte agresiv și alergenic.
— Methylparaben – un conservant cancerigen.
— Fluor – acest component afectează dinții și oasele. (Odoraş)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com