Sfaturi practice. Utilizările surprinzătoare ale uleiului de măsline în gospodărie

00 Uleiul de măsline în gospodărie

Sunt foarte bine cunoscute  versatilitatea, aroma și beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline, atunci când este folosit în gastronomie. Utilizările uleiului de măsline sunt multe atunci când vine vorba de igienizarea locuinței și îngrijirea propriului corp. Nu trebuie de cumpărat cel mai scump ulei de măsline. Optează în schimb pentru un brand de uz casnic.

Uleiul de măsline previne crăparea și decolorarea lemnului.  Se spală suprafețele de lemn din bucătărie, apoi se ung cu un strat subțire de ulei de măsline pentru a hrăni lemnul și a preveni crăparea și decolorarea lui. Se lăsă uleiul să acţioneze aproximativ cinci minute și apoi se lustruiește cu o cârpă moale.

Previne lipirea.  La bucătărie, pregătind după o rețetă,  se ung cănile gradate și lingurile cu puțin ulei de măsline. Astfel, alimentele lipicioase precum mierea, untul de arahide și muștarul se vor curăța mult mai ușor.

Oferă strălucire oțelului inoxidabil.  Se aplică ulei de măsline pe o cârpă moale și se  freacă electrocasnicele și vasele din oțel inoxidabil pentru a preveni petele de apă și coroziunea. Se şlefuiește la final cu o cârpă moale.

Curăță eficient perlele.  Perlele se pot murdări de la machiaj sau depuneri de praf. Multe produse de curățenie sunt prea dure pentru a fi folosite pe suprafața delicată a perlelor. Uleiul  de măsline ajută la curăţirea eficientă a perlelor, dându-le strălucire. Se aplică uleiul pe o cârpă moale și se şterg cu grijă perlele, folosind apoi o cârpă uscată.

Deblochează fermoarul.  Se moaie un tampon de bumbac în ulei de măsline și se trece peste dinții fermoarului, de sus în jos,  cu mișcări fine și lente,  astfel încât bumbacul să nu se agațe în dinții fermoarului.

Oferă strălucire pantofilor și ghetelor.  Uleiul de măsline ajută la recăpătarea strălucirii încălțărilor din piele sau din cauciuc. Dar, trebuie de ştiut că uleiul de măsline nu se foloseşte pentru pielea de căprioară sau pentru suprafețele plușate.

Îndepărtează inelul blocat pe deget.  Dacă un inel pur și simplu nu se mișcă de pe deget, pentru a-l scoate  se unge cu ulei de măsline și, folosind o cârpă moale, se trage încet în sus.

Îndepărtează machiajul. Dischetele de bumbac înmuiate cu ulei de măsline îndepărtează machiajul și lăsa pielea moale. Este deosebit de bun pentru curățarea rimelului, în același timp hidratează și genele uscate.

Înmoaie cuticulele și hidratează pielea. Uleiul de măsline este un lubrifiant natural ideal pentru cuticulele aspre și pielea uscată.

Protejează lamele de ras.  Pentru a prelungi perioada de utilizare a lamei de ras, se folosește un tampon  de bumbac înmuiat în ulei de măsline. Se lasă lama să se usuce înainte de a o folosi.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий