Originar din localitatea hliboceană Opriseni, Simion Bileţchi se numără printre cei mai buni medici-cardiologi bucovineni. În afară de aceasta, el este și unul dintre organizatorii reţelei medicinii de familie în regiune și a catedrei respective la Universitatea de Medicină din Cernăuţi.
— Foarte des îmi aduc aminte de cuvintele din cunoscutul cântec în interpretarea lui Leonid Utiosov: „Inimă, tihna nu e pentru tine, inimă, cât de frumoasă-i viaţa…”. Şi mă întreb: „Dar preţuim noi inima?”. Pe mine, ca medic-cardiolog, răspunsul mă îngrijorează. Nu ne păstrăm inima — organul cel mai important al corpului omenesc. Cineva a spus că cinstea trebuie să ne-o păstrăm din tinereţe, iar eu voi adăuga — şi sănătatea, de asemenea.
Nu în zadar în întreaga lume este marcată Ziua Inimii. Doar 60 la sută din numărul deceselor sunt provocate de bolile cardiovasculare. Deci, este problema numărul unu pentru întreaga omenire. Iar Ucraina deţine unul din primele locuri la acest capitol. La cetăţenii noştri lipseşte nivelul de cultură al sănătăţii.
Domnul Simion Bileţchi a fost acela care în anul 2001 a creat la Universitatea de Medicină din Cernăuţi Catedra medicinii de familie.
— În profesia noastră cel mai important este profilaxia. E mai uşor să previi bolile, decât să le tratezi. De aceea trebuie să propagăm modul sănătos de viaţă, începând chiar cu grădiniţa de copii, şcoala şi aşa mai departe. De pe aceste principii şi din punctul de vedere al medicinii să vedem ce atacă inima. În primul rând, modul inactiv de viaţă. Aceasta duce la exces de greutate, ceea ce este foarte periculos pentru inimă. Ca urmare, apar diabetul zaharat, hipertonia, ateroscleroza, infarctul şi accidentul vascular cerebral. O altă pricină este nicotina. De aceea şi scopul acestei Zile mondiale a Inimii constă în aceea de a le atrage atenţia oamenilor asupra acestor factori de stres. Iar urmările stresurilor pot fi minimalizate prin umanizarea relaţiilor între persoane. În limba poporului aceasta înseamnă o atitudine umană faţă de persoanele din preajmă. Zilnic, când stau de vorbă cu medicii, le repet aceste cuvinte. Dar, ce sfat le pot da oamenilor? Ştiind că ei se confruntă cu multe probleme în viaţă, iar nivelul de viaţă în Ucraina lasă de dorit, îi sfătui să umble cât mai mult pe jos. Mişcarea este viaţă, mişcarea stimulează funcţionarea inimii. Vaccinul cel mai bun contra bolilor cardiovasculare este modernizarea modului de viaţă,
el include şi umblatul pe jos. Le recomandăm bolnavilor, dar şi oamenilor sănătoşi, zilnic să umble pe jos, în mod accelerat, minimum jumătate de oră. Este un remediu foarte eficient, pe care şi eu îl aplic.
Domnul profesor Simion Bileţchi, care a creat şi a condus până nu demult timp de zece ani Asociaţia medicilor de familie din regiune, afirmă că.
— … Ucraina şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană să dezvolte medicina de familie şi să treacă la medicina
de asigurări. După toate probabilităţile, la anul viitor Rada Supremă va adopta legea privind asigurarea socială şi medicală obligatorie. Iar aceasta prevede nu numai drepturile şi obligaţiile medicului, dar şi ale pacientului. Companiile de asigurări nu vor plăti tratarea pacienţilor, care din propria vină s-au îmbolnăvit, adică nu duc un mod sănătos de viaţă. Apar stimulente. Deja înaintăm pe această cale şi sunt înregistrate chiar anumite succese. Bunăoară, a scăzut numărul fumătorilor. Dacă fiecare om nu va avea grijă de propria sănătate, nu va putea fi redus numărul bolnavilor care suferă de boli cardiovasculare. Fiecare trebuie să înţeleagă: sănătatea este un dar fără de preţ primit de la Dumnezeu şi trebuie păstrată.
Consacrându-şi viaţa ocrotirii sănătăţii, domnul Simion Bileţchi cu aceeaşi ardoare, ca în tinereţile sale, propagă modul sănătos de viaţă.
— În oraşul nostru sunt multe baruri şi cafenele, unde nu se respectă legea care interzice vinderea băuturilor alcoolice după ora 23.00. Dar, iată, din păcate, centre ale modului sănătos de viaţă, nu sunt.
Ca adept şi organizator al medicinii de familie, profesorul Bileţchi vede un rol excepţional al acestor medici:
— Cine este interesat ca oamenii să fie cât mai sănătoşi? Nu specialiştii în anumite domenii ale medicinii, ci medicii de familie. În lumea întreagă medicii de familie sunt stimulaţi nu după numărul bolnavilor trataţi, ci după rezultatele de profilaxie a bolilor.
În imagini: profesorul Simion Bileţchi împreună cu fiul său Serghei, de asemenea medic-cardiolog; în mijlocul viitorilor medici de familie.