SOARTA PUNCTELOR DE TRECERE A FRONTIEREI DE LA CRASNA ȘI DIAKIVȚI, DECISĂ LA LVIV

Screenshot_1

Finalizarea construcției Punctelor de Trecere a Frontierei de la Crasna și Diakivți, situate la granița cu România și drumurile de acces către acestea, rămâne sub semnul întrebării. Acest lucru a fost declarat de către guvernatorul interimar al regiunii Cernăuți, Myhailo Pavliuk. Serviciul Fiscal de Stat din Ucraina a primit bani europeni, a semnat acorduri cu partenerii străini, însă lucrurile stau pe loc.

„Din inițiativa a patru regiuni, inclusiv regiunea Cernuți, în perioada 19-20 martie la Lviv este planificată o reuniune importantă cu participarea reprezentanților guvernului, unde se va decide destinul acestor puncte de control. Există ideea ca aceste puncte de trecere internaționale să fie trecute pe balanța autorităților ucrainene”, a explicat Myhailo Pavliuk. De asemenea, el a menționat că este necesar de a analiza dacă aceste două proiecte pot fi finalizate cu fonduri alocate din Bugetul regiunii Cernăuți.

Amintim că în 2018 Uniunea Europeană a anunțat despre sistarea finanțării reconstrucției și modernizării Punctelor de Trecere a Frontierei cu Ucraina. Proiectul se referea la 6 puncte de trecere a frontierei ucrainene cu România, Polonia, Ungaria și Slovacia. Printre acestea se numărau și Punctele de Trecere „Diakivți-Racovăț” și „Crasna-Vicovu de Sus” din regiunea Cernăuți, unde lucrările de reconstrucție au fost executate în proporție de 80-85%. Decizia de a opri programul de finanțare a fost adoptată din cauza numeroaselor întârzieri și erori ale părții ucrainene. În plus, UE era nemulțumită de depășirea intenționată a costurilor privind executarea lucrărilor de construcție. Serviciul Fiscal de Stat din Ucraina se justifica la acea vreme că întârzierile au avut loc din cauza schimbărilor de personal și întârzierea în organizarea licitațiilor contractuale. „În urma evaluării noastre, am concluzionat că proiectele nu pot fi finalizate în termen. Cele şase proiecte sunt acum pe cale de a fi închise, iar banii necheltuiţi, rambursaţi”, declara atunci un purtător de cuvânt al UE. Modernizarea celor șase Puncte de Trecere și Control urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2017. UE a alocat în aceste scopuri 29,2 milioane de euro. Proiectul de modernizare a Punctelor de Trecere ucrainene la granițele estice ale UE a fost lansat în 2014 în vederea integrării economiei ucrainene cu cea a țărilor vecine. Un alt obiectiv important era de a reduce timpul petrecut în vamă și a perfecționa procedurile vamale. Conform calendarului, Punctele de Trecere a Frontierei „Crasna” și „Diakivți” la granița cu România urmau să fie date în exploatare la sfârșitul lui 2016.

De menționat că Punctele vamale de la Proboteşti şi Crasna au fost închise temporar în anul 2010, pentru modernizare, în vederea aducerii la standardele Schengen. La acea vreme autorităţile ucrainene anunţau că aceste lucrări se vor finaliza în cel mult 50 de zile. Pentru renovarea Punctelor de Trecere a Frontierei „Diakivţi-Racovăţ” şi „Crasna-Vicovu de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro. Redeschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România ar normaliza traficul rutier de la Punctul de Trecere „Porubne-Siret”, unde oamenii sunt nevoiţi să stea ore în şir în cozi kilometrice pentru a ajunge în ţara vecină. Ucraina are cu Uniunea Europeană o frontieră comună de aproximativ 1.400 km. Pe acest segment funcționează 17 puncte auto de trecere și unul pentru pietoni. Dintre cele patru țări din UE, învecinate cu Ucraina, Polonia și Ungaria au cel mai mare număr de puncte de control – 7 și, respectiv 5. România și Slovacia – câte 3 puncte de trecere. Conform standardelor UE, un punct de trecere a frontierei ar trebui să fie localizat la fiecare 25-30 km de graniță. Cu toate acestea, realitatea este departe de standardele europene. În medie, un punct de trecere a frontierei există la 82 km de graniță. Dezvoltarea rețelelor de puncte de control la frontiera ucraineană cu țările UE, ca și procesul de integrare europeană, lasă de dorit, iar Ucraina riscă să rămână în izolare internațională.

În acest context, merită menționat faptul că în anul 2018 autoritățile ucrainene anunțau cu pompă despre lansarea trenului Suceava-Cernăuți, care urma să circule de la 1 ianuarie 2019. A fost semnat în acest sens un protocol între ministerele de resort din Ucraina și România. Un document care după cum vedem s-a pierdut prin sertarele birourilor marilor oficiali.

Добавить комментарий