Spion rus reținut în România, care urmărea obiectivele militare NATO dintr-un județ de la granița cu Ucraina

26 5 F 3

Ministerul român de Externe a declarat persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București. Despre aceasta a informat Serviciul românesc al Postului de radio „Libertatea”, citând ministerul. Ministerul rus de Externe a promis că va lua măsuri de retorsiune.

Diplomatul rus desfășura „activități care contravin normelor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, se arată în raport, citând publicația „Present Time”, cu sediul la Praga.

Cu puțin timp înainte ca Ministerul de Externe să anunțe expulzarea sa, Departamentul de Investigare a Crimei Organizate și Terorismului din România a anunțat reținerea unui presupus spion pentru Rusia. Acesta este cetățean român. Potrivit anchetei, de la începutul anului 2022, bărbatul a monitorizat obiectivele militare românești și ale NATO din județul Tulcea, care se învecinează cu Ucraina. „El a colectat informații militare și a făcut fotografii ale echipamentelor militare și ale mișcărilor de personal din zona de la granița cu Ucraina, pe care le-a transmis diplomaților de la Ambasada Rusiei la București”, a precizat Departamentul într-un comunicat.

Potrivit instanței, acesta se numește Dorin-Alexander P. Bărbatul a fost reținut pe 23 mai, iar locuința sa a fost percheziționată. Instanța a dispus arestarea sa pentru 30 de zile.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий