Aceasta a fost tema, discutată în special în cadrul conferinței recente privind dezvoltarea infrastructurii de transport și tranzit în zona transfrontalieră a regiunii Cernăuți și a județului Botoșani (România). În prezent, regiunea noastră implementează mai multe programe transfrontaliere, inclusiv privind construcția de drumuri de acces și infrastructura la punctele de control Șepit-Izvoarele Sucevei și Diakivți-Racovăț.
Participanții la conferință au prezentat proiectele implementate și au analizat provocările actuale legate de dezvoltarea oportunităților de tranzit în diverse domenii de cooperare. În special, reprezentanți ai autorităților, administrațiilor locale, serviciilor vamale și de grăniceri, companiilor de transport și turism, precum și reprezentanți ai opiniei publice din ambele teritorii de pe diferite părți ale frontierei vor identifica împreună aspectele problematice ale cooperării transfrontaliere, vor coordona soluțiile comune, inclusiv prin elaborarea proiectelor pentru următoarea cerere de propuneri din cadrul programului Interreg NEXT „România-Ucraina 2021-2027”.
În afară de aceasta, delegația ucraineană va vizita județul Botoșani pentru a se familiariza mai bine cu oportunitățile și perspectivele de cooperare transfrontalieră între regiunile noastre.
De menționat că evenimentul a avut loc în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea zonei transfrontaliere — acțiuni comune pentru îmbunătățirea drumurilor transfrontaliere din Ucraina și România” nr. 1HARD/3.1/24.
Reamintim că, recent, în Bucovina a fost prezentat un nou program de cooperare transfrontalieră Interreg NEXT România — Ucraina 2021-2027”. Prima cerere de propuneri a fost lansată în luna iunie. Proiectele pot fi depuse de ONG-uri, instituții educaționale, culturale și artistice, unități sanitare, autorități și alte entități din regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Transcarpatică, Odesa și cinci județe din România: Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea. Programul cuprinde domeniile asistenței medicale, educației, turismului și culturii, precum și inițiative de adaptare la schimbările climatice și de management a frontierelor.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com