Start fals pentru plante și pomi

5dfa49dad7d3c789881552

Temperaturile anomale din această iarnă nu sunt deloc favorabile pentru semănăturile de toamnă. Valurile de căldură au trezit plantele din somnul lor de iarnă. Președintele Uniunii sătenilor din Ucraina, Ivan Tomyci  a declarat: „Nu țin minte o vreme atât de caldă pe timp de iarnă în Ucraina. Este, firește, un moment pozitiv, deoarece sunt economisite resursele energetice. Însă pentru natură această stare deloc nu este bună”, scrie „GolosUA”.

Potrivit lui Ivan Tomyci, din cauza condițiilor naturale anomale în fiecare regiune a țării „s-au trezit” de câteva ori cerealierele de toamnă. Aceste „starturi false” se vor răsfrânge negativ asupra recoltei. Și pomii sunt gata să-și desfacă mugurii. Dacă vor urma geruri mai mari de „minus” zece grade, vom avea un an fără mere și alte culturi pomicole.

Alți factori negativi, legați de temperaturile pozitive anomale, sunt cantitatea redusă de umezeală în sol și înmulțirea dăunătorilor. Ivan Tomyci a pronosticat că în 2020 recolta ce grâu de toamnă poate fi cu 15-20 la sută mai mică decât cea din 2019.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий