Steaua eroului s-a aprins deasupra Horbovei

12 05 2022 Ф 3

Astăzi aripa nea a morţii a umbrit toate florile de la Horbova, sat pitoresc din valea Prutului. Horbovenii, săteni din celelalte localităţi ale CTU Ostriţa, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi militare, l-au petrecut pe ultimul drum pe bravul erou al Patriei, Ion Zaeţ.

– Ion şi-a ales profesia de militar, a fost ofiţer în grad de locotenent superior în Armata Ucraineană. A luptat împotriva ocupanţilor ruşi pe teritoriul regiunii Harkiv. Fiind cercetaş, a îndeplinit misiuni cu mare risc şi în una din lupte şi-a pierdut viaţa. Avea 24 de ani… A venit să-şi ia rămas bun de la el foarte multă lume. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor din şase preoţi, iar din Cernăuţi a fost prezentă fanfara militară. A fost înmormântat creştineşte şi cu toate onorurile militare, aşa cum i se cuvine unui adevărat erou şi apărător neînfricat al Patriei. Conducerea CTU Ostriţa împărtăşeşte marea durere a părinţilor şi le exprimă profunde condoleanţe, a spus locţiitorul primarului Comunităţii, Dan Crâşmaru.

– Nu pot să-mi exprim durerea pe care am simţit-o, petrecându-l pe drumul neîntoarcerii pe eroul nostru, Ion Zaeţ. El a crescut într-o familie de oameni oneşti şi de buni gospodari. Tatăl său Marin lucrează pământul. Când era elev la Şcoala din sat, Ion venea foarte des la noi, la bibliotecă. Îi plăcea să citească. Iar când învăţa la Academia Militară din Odesa, chiar i-am trimis nişte cărţi de care avea atunci nevoie, povesteşte şefa Bibliotecii de la Horbova, Elena Jechil.

Fapta eroică a locotenentului superior Ion Zaeţ, fiu de agricultor, va rămâne în cea mai scumpă carte a poporului – istoria luptei pentru independenţa ţării şi pentru securitatea pe întregul continent european.  Eroii nu mor, ei din ceruri îi insuflă pe cei care urmează să ducă până la victorie această luptă dreaptă,  întru triumful libertăţii şi păcii.

 (V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий