Stil de viaţă. Cinci motive pentru a consuma mai mult pătrunjel

0000 Acum Pătrunjel

Plantă aromatică folosită în gastronomie, pătrunjelul este bogat în clorofilă și calciu, vitamina C și vitamine din complexul B.  Clorofila este unul dintre cei mai importanți compuși ai frunzelor de pătrunjel, având rol detoxifiant, antibacterian, antifungic. Inhibă răspândirea bacteriilor, a ciupercilor și stimulează sistemul imunitar.  Iată doar cinci dintre beneficiile pe care consumul acestei plante le aduce sănătății.

  1. Menține sănătatea și elasticitatea vaselor de sânge.
  2. Îmbunătățește digestia proteinelor și a grăsimilor, favorizează absorbția intestinală, prin stimularea funcției ficatului.
  3. Scade nivelul de colesterol.
  4. Inhibă formarea tumorilor și are proprietăți anticancerigene și antioxidante.
  5. Este un bun fitohormon feminin, stimulând producția de estrogen și restabilind circulația sangvină normală la nivelul uterului, combate sindromul premenstrual și simptomele menopauzei – piele uscată, iritabilitate, căderea părului. Reglează ciclurile menstruale datorită apiolului – componentă a estrogenului, iar echilibrul hormonal al organismului se realizează prin intermediul acizilor grași volatili. Ideal este să consumați cel puțin o legătură de pătrunjel verde în fiecare zi.

Detoxifiere renală cu pătrunjel. Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea și eliminarea deșeurilor din organism, având un rol vital în buna funcționare a întregului corp. Această cură este pe bază de pătrunjel, zarzavat binecunoscut pentru acțiunile sale antispastice, antioxidante, antibacteriene, calmante, antimutagene, detoxifiante, digestive, antiinflamatoare.

Pentru preparare aveți nevoie de o mână generoasă de pătrunjel verde, pe care îl tocați mărunt și îl puneți la fiert într-un vas cu 500 ml de apă. După ce a fiert timp de 10 minute, trageți de pe foc și lăsați la răcit, după care strecurați și beți o cană zilnic, timp de 7 zile. Excesul de ceai se poate păstra la frigider. Cura se ține pe o perioadă de 7-10 zile, după care se face pauză 10 zile și se poate relua la nevoie.

Consumul de pătrunjel în cantități mari este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate provoca contracții uterine.

De remarcat că frunzele de pătrunjel au vitamina C în cantitate de 240 mg la 100 g frunze, de patru ori mai mult decât în portocale. Vitamina B12 are mare importanţă în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale, în fertilitate şi în  menţinerea sarcinii. Efectele terapeutice ale pătrunjelului sunt legate şi de conţinutul în proteine, enzime, ulei eteric, histidină – un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, un colorant numit apeină (glicozid al apigeninei) precum şi conţinutului ridicat în săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I). Proteinele din 100 g frunze depăşesc conţinutul existent în două ouă.

Proprietăţile terapeutice sunt evidente la nivelul tuturor organelor (digestive, respiratorii, cardiace, reno-genitale şi metabolice generale).

La nivelul aparatului digestiv, pătrunjelul are efecte favorabile în steatoza hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, înlăturarea mirosului neplăcut al gurii, paraziţi intestinali, lipsa poftei de mâncare.

În sistemul nervos intervine în caz de depresie psihică, stări de nervozitate, iritabilitate excesivă, astenie, nevralgii, convalescenţă.

La nivelul aparatului respirator, pătrunjelul are efecte favorabile în tuberculoză, dureri în piept, astm bronşic, febră, hidropizie, stimularea expectoraţiei şi eliminarea substanţelor nocive din plămâni şi bronhii.

În desfăşurarea proceselor metabolice generale se constată rolul pătrunjelului (frunze, rădăcini, seminţe) în intensificarea activităţii sistemului imunitar şi a rezistenţei organismului la infecţii, distrugerea radicalilor liberi implicaţi în declanşarea cancerelor, tulburări în circulaţia sângelui, anularea tulburărilor de creştere la copii, rahitism şi anemie cronică.

Foarte importante sunt efectele în combaterea tumorilor canceroase, în cardiopatie ischemică şi arterită, reumatism şi gută (prin limitarea proceselor inflamatorii).

În tratamente externe, pătrunjelul are eficienţă în combaterea unor afecţiuni dermatice (plăgi, pistrui, contuzii, înţepături de insecte) şi în înfrumuseţarea culorii părului. (Doxologia.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий