Curtea Internațională de Justiție a decis! Serbia nu a comis un genocid împotriva croaților la începutul anilor ‘90
Serbia nu a comis un genocid împotriva croaților la începutul anilor ‘90, în timpul războiului ce a condus la destrămarea Iugoslaviei, a decis recent Curtea Internațională de Justiție.
“Croația nu a reușit să-și dovedească acuzațiile conform cărora a fost comis un genocid” între anii 1991 și 1995, a declarat președintele Curţii Internaţionale de Justiţie, judecătorul Peter Tomka, în cadrul unei audieri publice la Haga, unde își are sediul Curtea.
Croația a acuzat Serbia de “epurare etnică” în rândul populației croate din regiunea Krajina. Potrivit autorităților de la Zagreb, acțiunile conduse de armata sârbă împotriva croaților s-au soldat cu circa 20.000 de morți, 55.000 de răniți și peste 3.000 de dispăruți, numai în orașul Vukovar înregistrându-se 1.700 de morți și peste 4.000 de răniți. În plângerea înaintată de Croația se mai menționează că au fost distruse atunci 10% din locuințele din respectiva zonă, 590 de sate și orașe au suferit pagube materiale, la fel cum s-a întâmplat și cu 1.821 de monumente culturale, 323 de obiective istorice și 450 de biserici catolice croate.
► Cuba: Primele fotografii cu Fidel Castro după șase luni
Mediile cubaneze au publicat la începutul săptămânii curente primele fotografii cu fostul președinte Fidel Castro după aproape șase luni, cu intenția de a disipa zvonurile care au circulat în ultimele săptămâni privind starea sa de sănătate. “Fidel este un om excepțional”, titrează un articol publicat de site-ul cotidianului Granma și de alte media oficiale, însoțit de mai multe fotografii de la o întrevedere între “părintele” Revoluției cubaneze, în vârstă de 88 de ani, și liderul Federației Studenților Universitari de la Havana, Randy Perdomo Garcia. Fidel Castro, care a cedat puterea fratelui său Raul în 2006, a apărut în aceste fotografii așezat, în ținută sportivă de culoare albastră. Publicarea acestor fotografii survine în contextul în care starea de sănătate a fostului lider cubanez, supranumit “El Comandante”, care nu a mai apărut în public de peste un an, face obiectul unor zvonuri în mod constant. Ultimele fotografii publicate datează de la mijlocul lunii august 2014.
► Dominique Strauss-Kahn, din nou la judecată
La patru ani de la scandalul care i-a distrus cariera politică, Dominique Strauss-Kahn revine în faţa judecătorilor. Fostul director al Fondului Monetar Internaţional se va prezenta în faţa tribunalului corecţional din Lille pentru a răspunde unei acuzaţii de proxenetism. Mai exact, Strauss Kahn este suspectat că, alături de alte 13 persoane, ar fi organizat petreceri cu prostituate în mai multe locaţii, printre care Lille, Bruxelles, Paris şi Washington. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2008-2011. Dacă va fi găsit vinovat, fostul politician riscă 10 ani de închisoare şi până la 1,5 milioane de euro amendă penală.