SUA, România, Ucraina, Republica Moldova și UE caută căi alternative pentru exportul ucrainean de cereale

12 08 F 1

Statele Unite s-au alăturat oficialilor din România, Ucraina, Moldova și Uniunea Europeană pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene și pentru a aborda problema securității alimentare globale în urma deciziei Rusiei de a se retrage din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

Potrivit Ukrinform, care citează declarația Ambasadei SUA în Ucraina, acest lucru a fost discutat în timpul întâlnirii de ieri din orașul românesc Galați.

Misiunea diplomatică a informat că la întâlnire au participat coordonatorul de sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul Jim O’Brien, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalek, adjunctul interimar al șefului misiunii în Republica Moldova, Mary Alexander, precum și ministrul Transporturilor și Infrastructurii al României, Sorin Grindeanu, viceprim-ministru al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, și directorul general pentru Mobilitate și Transport al Comisiei Europene, Magda Kopczyńska.

„În timp ce Rusia folosește în mod flagrant alimentele ca armă, cu consecințe grave pentru populațiile vulnerabile din întreaga lume, Statele Unite, România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt ferm hotărâte să opună rezistență acțiunilor barbare rusești și să lucreze pentru o soluție eficientă. Această reuniune multilaterală la nivel înalt subliniază necesitatea de a sprijini creșterea exporturilor de cereale din Ucraina pentru a asigura securitatea alimentară globală… și demonstrează angajamentul nostru comun de a aduce grânele ucrainene pe piață, în ciuda eforturilor Rusiei”, a precizat Ambasada SUA.

Misiunea diplomatică a dat asigurări că Statele Unite rămân angajate în parteneriatul cu guvernul și poporul ucrainean, inclusiv prin sprijin financiar și livrări, prin extinderea rutelor alternative de export și prin modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene. Ambasada a adăugat că Statele Unite vor contribui, de asemenea, la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar, rutier și de tranzit, la extinderea accesului la piese pentru vagoane și la liniile de asamblare feroviară și la sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării pentru a extinde oportunitățile de export. În plus, Statele Unite s-au angajat să ofere asistență financiară vecinilor Ucrainei pentru a achiziționa nave, cum ar fi bărci pilot, și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий