Sub semnul iubirii și purității spirituale

28698484_1680575835342092_7035837427945465325_o

La Cernăuți, duminica de 4 martie a trecut sub semnul „Mărțișorului”. Actuala ediție a Festivalului „Mărțișor”, organizată de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, s-a desfășurat în Palatul „Tineretul Bucovinei”, înregistrând un record în ceea ce privește durata în timp a concertului și, evident, al numărului participanților. Aici, în afara concursului, au fost oaspeții din România și din Republica Moldova. Și-au dorit evoluarea pe scenă foarte multe colective din raioanele regiunii, dar organizatorii au fost nevoiți să le refuze din simplul motiv al lipsei de timp.

Acest moment ne duce la gândul revenirii la principiile inițiale de organizare a Festivalului „Mărțișor”, care prevedeau un concurs al artiștilor amatori din satele noastre românești. Raionul Noua Suliță de câțiva ani demonstrează acest lucru, precum și unele localități din celelalte trei raioane cu populație preponderent românească.

Dar, ca niciodată, sala Palatului „Tineretul Bucovinei” a fost arhiplină. Oamenii sunt dornici de cântece și dansuri românești și, slavă Domnului, că avem atâtea talente, care satisfac în mare parte necesitățile spirituale ale conaționalilor noștri.

Preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, domnul Vasile Bâcu, a caracterizat astfel această sărbătoare a purităţii spirituale deosebite – Festivalul „Mărţişor” de la Cernăuţi: „Ne bucură faptul că avem un public spectator fidel, că au participat multe colective artistice, fapt care ne-a sugerat ideea unei selectări, că au sosit şi colective artistice din România şi Moldova. E ceva simbolic şi foarte frumos când ne uneşte cântecul şi tradiţia”.

Добавить комментарий