Testările externe și ratingul școlilor românești

1ce14e295528108dc21a799e4e6dd2b0-wide-big

În fiecare an, în baza rezultatelor testelor externe sunt formate ratingurile școlilor. S-ar părea că este unul dintre cele mai obiective criterii, dar nu e tocmai așa.

Recent au fost publicate ratingurile celor 215 școli medii din raioanele regiunii noastre, în afară de cele din orașul Cernăuți, incluse într-o listă aparte. Și iarăși, ca și în anul precedent, școlile cu limba română de predare se află în coada clasamentului. Pe ultimul, al 215-lea loc, s-a plasat Școala medie „Grigore Nandriș” din Mahala, raionul Noua Suliță. Cu o treaptă mai sus se află Școala medie din Igești, ea fiind depășită de Școala din Pătrăuții de Sus și Școala medie nr. 1 din Crasna – toate din raionul Storojineț. Locul 209 i-a revenit Școlii medii din Ostrița-Mahala, raionul Noua Suliță, locul 208 – Școlii medii din Ropcea, raionul Storojineț, locul 207 – Școlii medii din Oprișeni, raionul Hliboca, locul 205 – Școlii medii din Ostrița, raionul Herța, locul 196 i-a revenit Școlii medii din Molnița, raionul Herța, locul 195 – Școlii medii din Hreațca, raionul Herța.

Dar și în primele o sută de școli din lista ratingului sunt și instituții de învățământ cu limba română de predare. Cea mai înaltă treaptă, pe care a urcat o scoală românească, este a 33-a, deținută de Școala medie din Bălcăuți, raionul Noua Suliță. Pe locul 47 s-a clasat Școala medie din Dranița, același raion și din aceiași Comunitate Teritorial Unită – Mămăliga. Școlii din Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, i-a revenit locul 62, Școlii de la Dinăuți – locul 68, Școlii medii „Ion Vatamanu” din Costiceni – locul 75, Gimnaziului „Ion Neculce” din Boian – locul 76 (toate aceste instituții de învățământ fiind din raionul Noua Suliță). Încă două locuri din prima sută – 88 și 96 – le-a revenit școlilor din Suceveni și respectiv din Tereblecea, raionul Hliboca.

Добавить комментарий