Tineri experți în domeniul presei, în ospeție la „Libertatea Cuvântului”

Screenshot_2

Presa de expresie română din Cernăuți a trezit interesul unor tineri experți din Ucraina, Germania, Republica Moldova și Georgia – participanți la Proiectul „Conflicte lingvistice: identificare, analize, dezamorsare”. Este un proiect finanțat de Ministerul de Externe al Germaniei prin Moldova Institut Leipzig. Săptămâna trecută ei au efectuat o vizită în nordul Bucovinei pentru a se convinge în ce măsură s-a păstrat aici spiritul „Europei în miniatură”. Anume așa a intrat în istorie „dulcea Bucovină”, care prin proverbiala sa toleranță a fost mamă dreaptă la toate neamurile conlocuitoare.

O tânără democrație, cum este Ucraina, cu aspirații ferme de integrare în spațiul valorilor europene, ar trebui, prin legile sale, să-și mențină cununa, împletită din flori diferite. Fiecare etnie participă la opera visată de veacuri de făurire a statalității cu tezaurul său spiritual pe care ea îl are și pe care trebuie să-l dezvolte. Presa în limbile minorităților naționale îndeplinește funcțiile de barometru al acestei stări.

Ce au dorit să afle experții de la proiectul european, vizitând redacția publicației noastre? În primul rând, s-au interesat de condițiile care asigură apariția ziarului. Doar e lucru știut că orice ziar într-o limbă a minorităților naționale nu poate „supraviețui” în actualele condiții de piață, bazându-se numai pe tiraj și publicitate. El trebuie subvenționat. În cazul săptămânalului „Libertatea Cuvântului”, toate cheltuielile financiare (iar ele cresc de la an la an) sunt suportate de redactorul-șef, domnul Mihai Grosu. În cei patru ani de când „Libertatea Cuvântului” este un ziar independent, el și-a schimbat radical aspectul, fapt observat imediat de oaspeții noștri. Diversitatea de teme este, de asemenea, o cale a succesului. Or, în această perioadă de timp, tirajul publicației noastre a crescut de câteva ori.

Răspunzând la întrebările oaspeților, jurnaliștii noștri au accentuat că ziarul oglindește nu numai viața comunității românești din regiune (ba chiar și din Ucraina), dar și evenimentele principale din ținut și din țară.

Cu el doresc să colaboreze unii autori nu numai din Ucraina, ci şi din alte ţări.

Este foarte solicitat site-ul ziarului din Internet, care se înnoiește zilnic și conține cu mult mai multe informații, decât cele publicate pe paginile „Libertății Cuvântului”. Site-ul conține și materiale audio și video, grupaje de fotografii și este accesat de copământenii noștri, pe care soarta i-a adus pe meleaguri străine, departe de casă.

Dialogul experților cu ziariștii de la „Libertatea Cuvântului” a fost sincer și binevoitor.

Screenshot_3

Добавить комментарий