Regizor cernăuțean, susținut de Președintele țării

Screenshot_1

Trei tineri regizori de cinema din țară au primit granturi din partea Președintelui Ucrainei pentru realizarea noilor proiecte de creație. Va beneficia de această susținere financiară și regizorul cernăuțean, Dmytro Suholytki-Sobciuk, care și-a câștigat popularitate prin filmul „Malanca de la Crasna”, iar anul curent noua sa peliculă de scurt metraj „Halterofilul” a fost menționată cu premiul principal la Festivalul Național de Film „Tinerețea”.

Cele 75 mii de grivne vor fi folosite de Dmytro Suholytki-Sobciuk la crearea almanahului de scenarii „Terrarium. Reședința de scenarii” cu participarea Asociației publice „Zona de cinema” din Cernăuți. Concomitent regizorul cernăuțean lucrează la filmul „Pamfir”. Este un film artistic de lung metraj, de altfel primul în biografia de creație a lui Dmytro, despre istoria unui bărbat, care tinde să devină un familist bin, dar soarta îl pune la multe încercări și el se abate de la drumul cinstit întru binele familiei sale. La începutul lunii curente la Cernăuți a avut loc un casting pentru alegerea actorilor profesioniști și neprofesioniști. Din 70 de participanți au fost aleși numai 10, care vor participa la cea de a doua etapă a concursului de selecție. La sfârșitul lui noiembrie un casting asemănător va avea loc la Ivano-Frankivsk. Regizorul Dmytro Suholytki-Sobciuk caută pretendenți la cele șapte roluri din film, una din condiții fiind proveniența lor din regiunile Cernăuți și Ivano-Frankivsk. Se prevede ca filmul să apară pe ecrane în anul 2020.

Vom mai menționa că anul acesta regizorul și scenaristul cernăuțean, Dmytro Suholytki-Sobciuk a devenit membru al Academiei Europene de Cinema. E al 35-lea reprezentant al industriei de cinema ucrainene, care s-a învrednicit de o astfel de onoare. Această instituție a fost înființată în anul 1988 la Berlin și întrunește în prezent circa trei mii de cineaști din țările europene.

Lasă un răspuns