ŢINUTUL NATAL: MERIDIAN SPIRITUAL

DSC_0484

Atmosferă evanghelică la Crăsnişoara Veche  

Deşi poartă denumirea de Crăsnişoara Veche, această localitate este relativ tânără – dăinuie în istorie de circa 200 de ani. Situată într-o vale pitorească, înconjurată de munţii Veja, Surduc, Munşel, Crăsnişoara Veche, populată de polonezi, ţine de Comunitatea Teritorial Unită Crasna, orăşel cu o bogată istorie seculară.

De pe colina de la intrare în sat se vede Biserica Catolică. Ea a fost construită în anii 1834-1838. În anul 1912 în sfântul locaş a fost instalată o orgă, instrumentul muzical tradiţional pentru o biserică catolică. În timpul celui de-al Doilea război mondial orga a fost distrusă. Pe lângă biserică activează asociaţia „Copiii Mariei”, din care fac parte copii de la 6 şi până la 15 ani. Conform tradiţiei, în fiecare an la 14 septembrie este organizat „drumul crucii” spre vârful muntelui Veja, unde este ridicată o cruce de 12 metri – simbolul credinţei creştine.

DSC_0489

Şcoala din Crăsnişoara Veche a fost construită în 1904. Aici elevii învaţă limba poloneză ca limbă maternă a populaţiei satului. Din iniţiativa familiei de pedagogi Tomaş şi Reghina Kaluski a fost creat colectivul folcloric de copii „Dolineanka”, care aminteşte de aşezarea satului. Acest colectiv a participat la  Festivalul internaţional „Întâlniri Bucovinene”.

Vara trecută la Crăsnişoara Veche au fost filmate secvenţe pentru filmul artistic ucraineano-polonez „Pamfir”. Alegerea Crăsnişoarei Vechi ca platou de filmare nu a fost întâmplătoare. Regizorul filmului este cernăuţeanul Dmytro Suholiţki-Sobciuk. Anume el a creat filmul „Malanca de la Crasna”, care a fost înalt apreciat în lumea cinematografică a Europei.

DSC_0485

Suntem în perioada luminoaselor sărbători de iarnă. Deşi iarna nu s-a grăbit să vină cu adevărat nici la Crăsnişoara Veche, situată în creierul munţilor, satul este învăluit de atmosfera evanghelică.

DSC_0482

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

Добавить комментарий