Toți fermierii din lume se confruntă cu două probleme, iar cei ucraineni – cu trei

Screenshot_1

Cele două probleme ale fermierilor din lume sunt prețurile și condițiile meteorologice, iar a treia problemă în plus pentru fermierii din țara noastră este cea a pământului.

Noua putere din Ucraina încearcă să scoată din punctul mort moratoriul asupra vinderii terenurilor arabile a agriculturii țării. Reforma funciară în Ucraina durează acum al 28-lea an. De la adoptarea Codului Funciar s-au scurs 18 ani. Și atunci când întrebarea privind încheierea acestui proces a fost pusă categoric, în societate au început îngrijorările. Pe contul reformei funciare încearcă să-și recapete bruma de autoritate populiștii, manipulând cu părerile societății. Aceasta se vede la o distanță de-o poștă. „Populiștii nu se lasă bătuți cu una cu două. Dacă nu le-a reușit să împiedice adoptarea proiectului de lege privind circuitul terenurilor arabile și punerea în funcțiune a pieții funciare în prima lectură, atunci au propus pentru lectura a doua patru mii de modificări pentru a complica adoptarea proiectului de lege respectiv în lectura a doua”, remarcă împuternicitul Președintelui pentru reforma funciară, Roman Leșcenko. Aceste modificări pot fi împărțite în trei categorii: privind limitarea accesului cetățenilor străini la piața funciară ucraineană, concentrarea pământului arabil în unele și aceleași mâini (cu propuneri de la 10 și până la 100 mii hectare), desfășurarea reformei pe etape. Este un volum de muncă colosal, căci până la Anul Nou au rămas două săptămâni de ședințe în plen.

Pentru ca reforma funciară să se încununeze de succes, trebuie spulberate unele mituri și recâștigată încrederea în autoritatea statului. Mesajul reformei funciare nu se limitează numai la dreptul de a vinde pământul arabil. Cu alte cuvinte, scopul ei principal este de a face ordine în relațiile funciare, în care s-au pomenit acestea în ultimii 28 de ani. Circuitul terenurilor arabile este doar una din etapele reformei funciare, dar nu un scop în sine.

Ucraina are nevoie de piața funciară, aceasta înseamnă investiții, dezvoltarea întregii economii naționale. Dreptul de a cumpăra pământ arabil trebuie să aibă acei, care îl lucrează. Reforma funciară va dura o perioadă îndelungată de timp, este vorba de concentrarea și consolidarea cotelor de pământ. În Ucraina sunt câteva milioane cote de pământ și ele sunt mici – până la câteva hectare. Chiar pe un masiv de câteva sute hectare își au parcele foarte mulți mici proprietari funciari. Deci, încercarea de a consolida cotele este foarte complicată. Până va veni investitorul străin, terenurile de pământ arabil vor fi cumpărate de cetățenii ucraineni. Ei vor găsi posibilități să le cumpere, dacă legea va permite legalizarea veniturilor.

Dar și micii proprietari funciari nu se grăbesc să-și vândă cotele de pământ. Deocamdată le este convenabil să le dea în arendă. Iar cine a dorit să vândă cota sa de pământ – a făcut-o. A dat pământul în arendă pentru 49 de ani. Aceasta este nu unica schemă semilegală. Mulți se întreabă: de ce să vând pământul la un preț de o mie dolari hectarul, când în curând el va costa mai scump? Iar taxa arendei e în creștere – 150-250 dolari hectarul. Oamenii vor ține cotele lor de pământ și le vor vinde numai în situații critice.

Добавить комментарий