Cu ocazia hramului Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Boian a fost sărbătorită și ordinara, a 69-a, aniversare a Ansamblului coregrafic „Miorița” din această localitate. Nu este nimic neobișnuit în aceasta, doar tradiția populară, ca și credința strămoșească, limba maternă stau la baza identității unui neam. Cei aproape șapte decenii de activitate a Ansamblului „Miorița”, care echivalează cu durata medie a vieții, i-au adus o performanță încântătoare: evoluări cu succes la concursuri și festivaluri din Ucraina și România, din alte țări europene, confirmându-și ani la rând titlul onorific de colectiv popular. În ultimul timp dansatorii boinceni sunt conduși de coregraful de vocație, Maria Basaraba, una dintre liderii tineretului din regiune. Potrivit obiceiului hramului, la sărbătoarea Ansamblului „Miorița” au fost oaspeți dragi din alte localități, ba chiar din România. Vom menționa prezența reprezentantului Consulatului General al României la Cernăuți, ministrului plenipotențiar Nicolae Dan Constantin, președintei Societății Scriitorilor fără Frontiere din Iași, Elena Mândru, societate care a făcut recent o donație pentru susținerea unor copii din familii defavorizate din regiunea noastră. După cum a menționat scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române” din Cernăuți, care a avut misiunea să repartizeze acest ajutor, s-a decis ca banii să fie înmânați la doi copii talentați din Boian, tatăl cărora se află pe front.
Când a început războiul la scară largă în Ucraina, membrii Ansamblului „Miorița” s-au filmat într-un clip al interpretei Ala Caștelean despre pace. În semn de recunoștință, ea a evoluat în cadrul sărbătorii „Mioriței”. Au venit să-i susțină pe tinerii artiști amatori boinceni Ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din satul vecin Ostrița Mahala, colective artistice din Chelmenți și Vașcăuți, Ansamblul „Neogalactica” din Cernăuți.
La cea de a 69-a aniversare a sa Ansamblul „Miorița” a fost distins cu Diploma de Excelență a Consulatului General al României la Cernăuți, pe care a înmânat-o diplomatul Nicolae Dan Constantin, și cu Diploma din partea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, înmânată de președintele ei, poetul și ziaristul Vasile Bâcu.
Doamna Maria Vaipan, medic în Boian, este de-o vârstă cu Ansamblul „Miorița”:
–Ansamblul a fost creat în perioada când părinții noștri erau tineri. Acum din componența lui fac parte toți cei patru nepoței ai mei: Mihai Adrian Vaipan, elev în clasa a XI, Magdalina Vaipan, elevă în clasa a VI, Nichita Nerlici, elev în clasa a IX și Mariela Nelici, elevă în clasa a VI. Ei toți învață la Liceul nr.1 din centrul Boianului. Pentru mulți boinceni Ansamblul „Miorița” rămâne ca o frumoasă amintire din tinerețe.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com